Pierniczki z karobem po 18 mies. (25 szt.)

Pierniczki to smakowite ciasteczka, które można przygotować dla dzieci na wyjątkowe okazje. Nasze pierniki będą odpowiednie dla maluchów, które nie mogą jeść nabiału, miodu, jajek czy kakao. Można je przechowywać do tygodnia w szczelnie zamykanym pojemniczku.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (195 g),
  • 8 daktyli,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki karobu,
  • 3 łyżki wody,
  • szczypta soli niskosodowej,
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 2 szczypty mielonego imbiru,
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Gdy nieco zmiękną, odlewamy wodę i je miksujemy. Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto. Przekładamy je do lodówki na 25 minut. Rozwałkowujemy najlepiej na papierze do pieczenia i wykrawamy różne kształty foremkami. Do tej czynności warto zaprosić dzieci. Pierniczki pieczemy w piekarniku na papierze do pieczenia około 8–10 minut w 180 stopniach C.