Pudding a’la rybka po grecku po 10 mies. (2 porcje)

Lekko zmodyfikowana wersja popularnego dania. Dodatek ryżu sprawia, że potrawa ta jest pełnowartościowym daniem obiadowym dla malucha. Ryż jest lekkostrawny i polecany dla dzieci mających problemy żołądkowo–jelitowe. Jest najlepiej tolerowanym zbożem w diecie małych alergików i nie zawiera glutenu.

Doskonale komponuje się z rybą i warzywami, gdyż sam w sobie jest bardzo neutralny w smaku. Pudding z rybą jest potrawą, którą można podawać dzieciom nie tylko na świątecznym stole.

Składniki:

  • filet z ryby morskiej 100 g,
  • ryż biały 30 g,
  • marchewka mała (35 g),
  • por 20 g,
  • pietruszka 15 g,
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka (15 g),
  • koperek,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Do garnuszka wsypujemy ryż, dolewamy wrzątek i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę rybę, rozdrobnione warzywa i koncentrat. Gotujemy wszystko razem 8–10 minut. Doprawamy koperkiem i sokiem z cytryny.