Lekko zmodyfikowana wersja popularnego dania. Dodatek ryżu sprawia, że potrawa ta jest pełnowartościowym daniem obiadowym dla malucha. Ryż jest lekkostrawny i polecany dla dzieci mających problemy żołądkowo–jelitowe. Jest najlepiej tolerowanym zbożem w diecie małych alergików i nie zawiera glutenu.
Doskonale komponuje się z rybą i warzywami, gdyż sam w sobie jest bardzo neutralny w smaku. Pudding z rybą jest potrawą, którą można podawać dzieciom nie tylko na świątecznym stole.
Składniki:
- filet z ryby morskiej 100 g,
- ryż biały 30 g,
- marchewka mała (35 g),
- por 20 g,
- pietruszka 15 g,
- koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka (15 g),
- koperek,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Do garnuszka wsypujemy ryż, dolewamy wrzątek i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę rybę, rozdrobnione warzywa i koncentrat. Gotujemy wszystko razem 8–10 minut. Doprawamy koperkiem i sokiem z cytryny.

