Pulpeciki z indyka po 10 mies. (4 porcje)

Mięso z indyka jest szczególnie polecane dla dzieci alergicznych. Obok królika i jagnięciny jest mięsem najmniej alergizującym. Poza tym jest chude i zawiera nawet więcej białka niż mięso z kurczaka. Siemię lniane jest doskonałym zamiennikiem jajka w różnego rodzaju potrawach czy wypiekach. Mielone siemię lniane zalane niewielką ilością wody po pewnym czasie tworzy „żel”, który ma podobne właściwości sklejające w potrawach, co jajko. Dzięki temu różnego rodzaju pulpeciki, naleśniki czy muffinki będą miały pożądany kształt i konsystencję. Siemię lniane to bogactwo błonnika pokarmowego. Działa również korzystnie na przewód pokarmowy – osłaniając go.

Składniki:

  • filet z piersi indyka 200 g,
  • ryż biały 4 łyżki, siemię lniane zmielone 1 łyżeczka,
  • natka pietruszki, przecier pomidorowy 150 ml,
  • marchewka 45 g,
  • cebula 20 g,
  • woda,
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka,
  • ewentualnie szczypta soli niskosodowej do smaku.

Przygotowanie:

Siemię lniane zalać gorącą wodą i odstawić aż postanie z niego gęsty żel. Mięso z indyka umyć, osuszyć i zmielić. Do masy mięsnej dodać ugotowany rozgnieciony ryż, żel z siemienia lnianego, drobno posiekaną pietruszkę. Masę wyrobić rękami i uformować z niej pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać do gotującej się wody i gotować 15 minut. Po tym czasie pulpeciki odcedzić. W garnuszku rozgrzać oliwę, poddusić na niej posiekaną cebulkę i startą na tarce marchewkę, zalać przecierem pomidorowym i zagotować. Powstałym sosem zalać pulpeciki, posypać siekaną natką i podawać z surówką i ziemniaczkami z wody, jako danie obiadowe. Można ewentualnie doprawić solą niskosodową.

Pulpeciki z indyka po 10 msc Pulpeciki z indyka po 10 msc