Zapiekanka rybna po 10 mies. (2 porcje)

Ryby morskie to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak chociażby witaminy D. Są to składniki kluczowe, jeśli chodzi o prawidłowy rozwój układu nerwowego małego dziecka i wsparcie układu immunologicznego. Z tego powodu ryby powinny znaleźć się w diecie dziecka 1–2 razy w tygodniu. W ten sposób kształtujemy prawidłowe nawyki żywieniowe dziecka. Maluch, który regularnie jada ryby, będzie je spożywał również w przyszłości, co korzystnie wpłynie na jego zdrowie.

Składniki:

  • 50 g fileta z ryby morskiej,
  • 3–4 różyczki brokuła,
  • 2 łyżeczki posiekanego pora,
  • 1 łyżeczka siekanego koperku,
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego np. ryżowego,
  • 2 małe ziemniaki,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin.

Przygotowanie:

Filet z ryby umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę ugotować na parze, podobnie jak różyczki brokuła. Wystarczy 5 minut, aby były gotowe. Rybę i brokuła rozdrobnić. W naczyniu do zapiekania ułożyć kawałki ryby, brokuła, posypać posiekanym porem i koperkiem. Ziemniaki ugotować, i rozdrobnić widelcem lub przepuścić przez praskę. Wymieszać z oliwą i mlekiem roślinnym na gładkie puree. Puree ziemniaczane wyłożyć na rybę i zapiekać w piekarniku do lekkiego zrumienienia.

Zapiekanka rybna po 10 msc Zapiekanka rybna po 10 msc