Zupka z czerwonej soczewicy po 7 mies. (2 porcje)

Suche nasiona roślin strączkowych powinny znaleźć się w menu każdego małego alergika. U dzieci z alergią na jajka czy białka mleka krowiego mogą występować niedobory żywieniowe np. białka. Włączenie potraw z wykorzystaniem bardzo odżywczych nasion strączkowych zniweluje ewentualne ryzyko wystąpienia niedoborów składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Soczewica czerwona jest najbardziej lekkostrawna wśród strączków stąd szczególnie polecana dla małych dzieci. Przygotowane z jej udziałem potrawy są delikatne i smaczne.

Składniki:

  • soczewica czerwona nasiona suche 4 łyżki 48 g,
  • marchewka mała 35 g,
  • 1 ziemniak 75 g,
  • 2 łyżeczki siekanego pora,
  • posiekana natka pietruszki,
  • szczypta majeranku,
  • łyżeczka oliwy z oliwek 5 g,
  • 1 szklanka wody.

Przygotowanie:

Soczewicę wsyp na sitko i przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Marchewkę i ziemniaka obierz i umyj. Marchewkę zetrzyj na tarce a ziemniaka pokrój w drobną kostkę. Do garnka wlej szklankę wody, wsyp soczewicę i gotuj 10 minut. Po tym czasie dodaj warzywa – marchew, ziemniaka i pora i gotuj 5–8 minut. Dopraw zupkę do smaku majerankiem oraz oliwą. Podawaj po przestudzeniu posypaną natką pietruszki.

Zupka z czerwonej soczewicy Zupka z czerwonej soczewicy