Wegetariański hamburger (4 porcje)

Bezmięsne burgery to świetny pomysł na włączenie do diety roślin strączkowych. Połączenie ciecierzycy z pełnoziarnistą bułką dostarcza pełnowartościowe białko i sporo błonnika pokarmowego przeciwdziałającego zaparciom i sprzyjającego odchudzaniu.

Składniki:

  • Marchew 3 średnie sztuki 200 g,
  • Cieciorka gotowana 300 g,
  • Sezam 2 łyżki 20 g,
  • 4 pełnoziarniste bułki,
  • Warzywa sezonowe (sałata, rukola, kiełki, papryka, pomidor),
  • Sos jogurtowy z 4 łyżek jogurtu naturalnego gęstego 100 g, koperku i ząbka czosnku,
  • Ulubione zioła, pieprz i ewentualnie sól niskosodowa do smaku.

Przygotowanie:

Marchewki ugotuj i zblenduj wraz z cieciorką. Do tak powstałej masy dodaj ulubione zioła do smaku, wymieszaj i wstaw do lodówki na ok. godzinę aby masa stężała. Po tym czasie formuj płaskie burgery które należy obtoczyć w sezamie i piec na grillu około 15 minut. Bułki przekrój i włóż w nie liście ulubionej sałaty i warzywa, burgery i po łyżce sosu jogurtowego.

wegetarianski_hamburger_A wegetarianski_hamburger_B