Bezmięsne burgery to świetny pomysł na włączenie do diety roślin strączkowych. Połączenie ciecierzycy z pełnoziarnistą bułką dostarcza pełnowartościowe białko i sporo błonnika pokarmowego przeciwdziałającego zaparciom i sprzyjającego odchudzaniu.
Składniki:
- Marchew 3 średnie sztuki 200 g,
- Cieciorka gotowana 300 g,
- Sezam 2 łyżki 20 g,
- 4 pełnoziarniste bułki,
- Warzywa sezonowe (sałata, rukola, kiełki, papryka, pomidor),
- Sos jogurtowy z 4 łyżek jogurtu naturalnego gęstego 100 g, koperku i ząbka czosnku,
- Ulubione zioła, pieprz i ewentualnie sól niskosodowa do smaku.
Przygotowanie:
Marchewki ugotuj i zblenduj wraz z cieciorką. Do tak powstałej masy dodaj ulubione zioła do smaku, wymieszaj i wstaw do lodówki na ok. godzinę aby masa stężała. Po tym czasie formuj płaskie burgery które należy obtoczyć w sezamie i piec na grillu około 15 minut. Bułki przekrój i włóż w nie liście ulubionej sałaty i warzywa, burgery i po łyżce sosu jogurtowego.