Borówkowe smoothie po 9 mies. (4 porcje)

Świeże owoce są prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych. Borówki amerykańskie zawierają antocyjan – fioletowy barwnik będący silnym antyoksydantem oraz witaminę C wspierającą odporność. Jedzenie borówek może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy czy nowotworów. Owoce te najlepiej podawać surowe – w formie koktajli, smoothie czy jako przekąska do bezpośredniego jedzenia dla starszych dzieci. Napój ryżowy jest doskonałą alternatywą dla mleka krowiego u dzieci z nietolerancją laktozy lub alergią na białka mleka krowiego.

Składniki:

  • banan 2 szt. 240 g,
  • napój ryżowy 2 szkl. 500 g,
  • borówki amerykańskie 200 g.

Przygotowanie:

Borówki umyć a banany obrać ze skórki. Włożyć do blendera, zalać napojem ryżowym i zmiksować razem do uzyskania gładkiego smoothie.

Borówkowe smoothie Borówkowe smoothie