Papryka jest nieoceniona, jeśli chodzi o ilość witaminy C. Zawiera jej prawie 3 razy więcej niż cytryna. Warto podawać ją dzieciom do potraw mięsnych, gdyż w ten sposób wesprzemy wchłanianie żelaza z takiego posiłku. Ponadto papryka jest bardzo dobrym źródłem witaminy A i E. Jedzenie papryki wspiera odporność oraz wzbogaca dietę w liczne składniki mineralne. Bataty powinny częściej gościć na naszych stołach. Są bowiem bogactwem karotenoidów wpływających na wzrok i chroniących przed chorobami. Dzięki zawartości witamin z grupy B, witaminy C, E i kwasu foliowego przewyższają pod względem wartości odżywczej ziemniaki.
Składniki:
- papryka czerwona 2 szt. 450 g,
- 1 batat 200 g,
- 1 mała marchewka 45 g,
- natka pietruszki 2 łyżeczki posiekanej 12 g,
- olej rzepakowy 1 łyżka 10 g.
Przygotowanie:
Paprykę umyć i pokroić na mniejsze części. Paprykę umieścić na papierze do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180℃ piekarnika. Piec do momentu aż na skórce zaczną się pojawiać ciemne, prawie czarne plamki. Gorącą paprykę umieszczamy w miseczce i przykrywamy folią. Wszystkie te zabiegi spowodują, że po ostygnięciu z łatwością usuniemy z niej skórkę. Batata i marchewkę kroimy w dużą kostkę, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości. Całość miksujemy razem z miąższem pieczonej papryki. Mieszamy z olejem i posypujemy natka pietruszki.

