Krem z pieczonej papryki i batatów po 9 mies. (4 porcje)

Papryka jest nieoceniona, jeśli chodzi o ilość witaminy C. Zawiera jej prawie 3 razy więcej niż cytryna. Warto podawać ją dzieciom do potraw mięsnych, gdyż w ten sposób wesprzemy wchłanianie żelaza z takiego posiłku. Ponadto papryka jest bardzo dobrym źródłem witaminy A i E. Jedzenie papryki wspiera odporność oraz wzbogaca dietę w liczne składniki mineralne. Bataty powinny częściej gościć na naszych stołach. Są bowiem bogactwem karotenoidów wpływających na wzrok i chroniących przed chorobami. Dzięki zawartości witamin z grupy B, witaminy C, E i kwasu foliowego przewyższają pod względem wartości odżywczej ziemniaki.

Składniki:

  • papryka czerwona 2 szt. 450 g,
  • 1 batat 200 g,
  • 1 mała marchewka 45 g,
  • natka pietruszki 2 łyżeczki posiekanej 12 g,
  • olej rzepakowy 1 łyżka 10 g.

Przygotowanie:

Paprykę umyć i pokroić na mniejsze części. Paprykę umieścić na papierze do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180℃ piekarnika. Piec do momentu aż na skórce zaczną się pojawiać ciemne, prawie czarne plamki. Gorącą paprykę umieszczamy w miseczce i przykrywamy folią. Wszystkie te zabiegi spowodują, że po ostygnięciu z łatwością usuniemy z niej skórkę. Batata i marchewkę kroimy w dużą kostkę, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości. Całość miksujemy razem z miąższem pieczonej papryki. Mieszamy z olejem i posypujemy natka pietruszki.