Młode jarzynki ze szparagami po 8 mies. (4 porcje)

Szparagi warto podawać dzieciom które ukończyły 8 miesiąc życia. Wybierajmy szparagi zielone i małe – bo takie są najdelikatniejsze. Starsze i większe okazy mają więcej twardych włókien. Szparagi zawierają sporo witamin i składników mineralnych w tym kwas foliowy, magnez, wapń oraz witaminy C, A i K. Najważniejszą cechą szparagów jest zawartość inuliny – prebiotyku stanowiącego pożywienie dla bakterii probiotycznych zasiedlających przewód pokarmowy dziecka. Dzięki temu bakterie te mają dogodne warunku i ze zdwojoną siłą bronią jelit przed rozwojem mikroflory chorobotwórczej. Taka gęsta zupa z młodych jarzyn ze szparagami posmakuje całej rodzinie – przygotuj od razu większą ilość!

Składniki:

  • 8 małych szparagów 160 g,
  • marchewka młoda 2 szt. 90 g,
  • pietruszka 1 mała szt. 40 g,
  • ziemniak 2 szt. 150 g,
  • por 50 g,
  • natka pietruszki 1 łyżka,
  • jogurt naturalny kubeczek 120 g,
  • zielony groszek 4 łyżki 60 g,
  • olej rzepakowy 1 łyżeczka 5 g.

Przygotowanie:

Szparagi umyć i odciąć z nich twarde końcówki. Warzywa obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wrzącą wodą i ugotować. Gdy będą miękkie zaprawić jogurtem, naturalnym, dodać olej rzepakowy oraz posiekaną natkę. Wymieszać i podawać po lekkim przestudzeniu.

Młode jarzynki ze szparagami Młode jarzynki ze szparagami

  • Koktajl tropikalny (2 porcje)

    Mleko kokosowe jest gęste i pożywne, nie zawiera laktozy i stanowi dobry zamiennik dla osób cierpiących na nietolerancję mleka krowiego. Banan i ananas to dobre ...
  • Brokuł na pierwszym planie (4 porcje)

    Brokuły są szczególnie bogate w witaminę C, kwas foliowy i witaminę A oraz potas i silny przeciwutleniacz – sulforafan. Pestki słonecznika to źródło zdrowych tłuszczy roślinnych oraz witaminy ...
  • Chrupiąca surówka (4 porcje)

    Kalarepa to dobre źródło jodu, żelaza i błonnika pokarmowego. Sałatka ze świeżych warzyw z dodatkiem soku z cytryny dostarczy sporą ilość witaminy C wspierającej odporność. Składniki: Kalarepka 1 ...
  • Kefir a’la barszczyk (4 porcje)

    Kefir to naturalny probiotyk wspierający prawidłową mikroflorę przewodu pokarmowego. Buraki zapobiegają anemii i są źródłem cennych przeciwutleniaczy. Składniki: Kefir 500 ml Burak 1 duża sztuka ugotowana, 120 g, ...
  • Koktajl a’la szarlotka (2 porcje)

    Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu koktajl ze składników które zwykle mamy pod ręką. Jabłko zawiera sporo błonnika pokarmowego, potasu i witaminy C. Ich jedzenie wzmacnia zęby, kości, naczynia ...
  • Różowy koktajl (2 porcje)

    Bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu koktajl z dużą zawartością błonnika pokarmowego, witaminy C, z grupy B. Truskawki mają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Jogurt zawiera korzystne dla zdrowia ...