Młode jarzynki ze szparagami po 8 mies. (4 porcje)

Szparagi warto podawać dzieciom które ukończyły 8 miesiąc życia. Wybierajmy szparagi zielone i małe – bo takie są najdelikatniejsze. Starsze i większe okazy mają więcej twardych włókien. Szparagi zawierają sporo witamin i składników mineralnych w tym kwas foliowy, magnez, wapń oraz witaminy C, A i K. Najważniejszą cechą szparagów jest zawartość inuliny – prebiotyku stanowiącego pożywienie dla bakterii probiotycznych zasiedlających przewód pokarmowy dziecka. Dzięki temu bakterie te mają dogodne warunku i ze zdwojoną siłą bronią jelit przed rozwojem mikroflory chorobotwórczej. Taka gęsta zupa z młodych jarzyn ze szparagami posmakuje całej rodzinie – przygotuj od razu większą ilość!

Składniki:

  • 8 małych szparagów 160 g,
  • marchewka młoda 2 szt. 90 g,
  • pietruszka 1 mała szt. 40 g,
  • ziemniak 2 szt. 150 g,
  • por 50 g,
  • natka pietruszki 1 łyżka,
  • jogurt naturalny kubeczek 120 g,
  • zielony groszek 4 łyżki 60 g,
  • olej rzepakowy 1 łyżeczka 5 g.

Przygotowanie:

Szparagi umyć i odciąć z nich twarde końcówki. Warzywa obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wrzącą wodą i ugotować. Gdy będą miękkie zaprawić jogurtem, naturalnym, dodać olej rzepakowy oraz posiekaną natkę. Wymieszać i podawać po lekkim przestudzeniu.

Młode jarzynki ze szparagami Młode jarzynki ze szparagami