Ryba pod buraczkową pierzynką po 10 mies. (4 porcje)

Ryby powinny znaleźć się w diecie dziecka co najmniej 1 raz w tygodniu. Są one najcenniejszym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 i 6. Kwasy te odpowiedzialne są za prawidłowy rozwój mózgu i całego układu nerwowego, rozwój funkcji poznawczych, wzroku i wzmocnienie odporności.

Warto podawać dziecku zarówno ryby chude jak i tłuste. Te pierwsze zawierają wprawdzie mniej kwasów tłuszczowych, ale są za to bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Ryba ugotowana na parze lub w niewielkiej ilości wody jest lekkostrawna i taki sposób przygotowania jest najlepszy dla małych dzieci. Ryba przykryta pierzynką z buraczków sprawdzi się na świąteczny stół zarówno dla małych jak i większych gości.

Składniki:

  • 300 g filetów z ryby morskiej,
  • sok z cytryny 2 łyżki,
  • koperek,
  • burak 1 szt. (110 g),
  • jabłko 1 szt. (150 g),
  • jogurt naturalny (60 g).

Przygotowanie:

Filety z ryby myjemy i osuszamy. Gotujemy na parze. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Buraka obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i pieczemy w piekarniku. Upieczonego buraka i obrane jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki. Łączymy z jogurtem. Buraczki nakładamy na rybę, posypujemy koperkiem. Podajemy z dowolną kaszą lub ziemniakami z wody jako danie obiadowe.