Ryba pod buraczkową pierzynką po 10 mies. (4 porcje)

Ryby powinny znaleźć się w diecie dziecka co najmniej 1 raz w tygodniu. Są one najcenniejszym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 i 6. Kwasy te odpowiedzialne są za prawidłowy rozwój mózgu i całego układu nerwowego, rozwój funkcji poznawczych, wzroku i wzmocnienie odporności.

Warto podawać dziecku zarówno ryby chude jak i tłuste. Te pierwsze zawierają wprawdzie mniej kwasów tłuszczowych, ale są za to bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Ryba ugotowana na parze lub w niewielkiej ilości wody jest lekkostrawna i taki sposób przygotowania jest najlepszy dla małych dzieci. Ryba przykryta pierzynką z buraczków sprawdzi się na świąteczny stół zarówno dla małych jak i większych gości.

Składniki:

  • 300 g filetów z ryby morskiej,
  • sok z cytryny 2 łyżki,
  • koperek,
  • burak 1 szt. (110 g),
  • jabłko 1 szt. (150 g),
  • jogurt naturalny (60 g).

Przygotowanie:

Filety z ryby myjemy i osuszamy. Gotujemy na parze. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Buraka obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i pieczemy w piekarniku. Upieczonego buraka i obrane jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki. Łączymy z jogurtem. Buraczki nakładamy na rybę, posypujemy koperkiem. Podajemy z dowolną kaszą lub ziemniakami z wody jako danie obiadowe.

  • Koktajl tropikalny (2 porcje)

    Mleko kokosowe jest gęste i pożywne, nie zawiera laktozy i stanowi dobry zamiennik dla osób cierpiących na nietolerancję mleka krowiego. Banan i ananas to dobre ...
  • Brokuł na pierwszym planie (4 porcje)

    Brokuły są szczególnie bogate w witaminę C, kwas foliowy i witaminę A oraz potas i silny przeciwutleniacz – sulforafan. Pestki słonecznika to źródło zdrowych tłuszczy roślinnych oraz witaminy ...
  • Chrupiąca surówka (4 porcje)

    Kalarepa to dobre źródło jodu, żelaza i błonnika pokarmowego. Sałatka ze świeżych warzyw z dodatkiem soku z cytryny dostarczy sporą ilość witaminy C wspierającej odporność. Składniki: Kalarepka 1 ...
  • Kefir a’la barszczyk (4 porcje)

    Kefir to naturalny probiotyk wspierający prawidłową mikroflorę przewodu pokarmowego. Buraki zapobiegają anemii i są źródłem cennych przeciwutleniaczy. Składniki: Kefir 500 ml Burak 1 duża sztuka ugotowana, 120 g, ...
  • Koktajl a’la szarlotka (2 porcje)

    Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu koktajl ze składników które zwykle mamy pod ręką. Jabłko zawiera sporo błonnika pokarmowego, potasu i witaminy C. Ich jedzenie wzmacnia zęby, kości, naczynia ...
  • Różowy koktajl (2 porcje)

    Bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu koktajl z dużą zawartością błonnika pokarmowego, witaminy C, z grupy B. Truskawki mają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Jogurt zawiera korzystne dla zdrowia ...