Kiszona kapusta ma mnóstwo dobroczynnych właściwości. Można ją podawać w niewielkiej ilości już od ukończenia 12. miesiąca życia przez dziecko. Kapusta kiszona wspiera odporność, dzięki zawartości witaminy C, licznych składników mineralnych oraz bakterii probiotycznych. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i zapobiega infekcjom jelitowym. Układ odpornościowy nie będzie działał prawidłowo bez kwasów omega-3. Kwasy te znajdziemy w tłustych rybach morskich oraz w olejach roślinnych. Olej rzepakowy ma najlepszy stosunek kwasów omega-3 do omega-6. Ważne, aby spożywać go na surowo – jako dodatek do warzyw i surówek, gdyż te cenne kwasy są wrażliwe na działanie wysokiej temperatury.
Składniki:
- 200 g filetów z ryby morskiej,
- 1 jajko (56 g),
- kasza manna 2 łyżki (24 g),
- cebula ½ małej sztuki (35 g),
- koperek siekany 1 łyżka,
- kapusta kiszona 150 g,
- marchew 1 szt. (45 g),
- jabłko 1 sztuka (180 g),
- olej rzepakowy 1 łyżeczka.
Przygotowanie:
Filety z ryby umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Zmielić je, a do powstałej masy dodać jajko, kaszę manną, siekany koperek i siekaną cebulę. Uformować okrągłe kotleciki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach C, około 15–20 minut.
Kapustę posiekać drobno. Dodać do niej startą na drobnej tarce marchewkę i jabłko. Mieszamy wszystko razem z olejem rzepakowym. Kotleciki podajemy z surówką i dowolną kaszą.

