Placki z kaszy gryczanej i szpinaku po 12 mies. (4 porcje)

Kasza gryczana zawiera rutynę, związek mający bardzo duże znaczenie dla odporności. Rutyna nie tylko wspiera procesy immunologiczne, ale również działa przeciwwirusowo i zmniejsza obrzęk śluzówki nosa i katar. Dzięki temu spożywanie kaszy gryczanej w trakcie przeziębienia pomaga złagodzić dokuczliwe objawy i skrócić czas trwania choroby.

Składniki:

  • kasza gryczana gotowana 4 łyżki 80 g,
  • szpinak 3 łyżki 75 g,
  • jajko 1 szt. 55 g,
  • mąka kukurydziana 2 łyżki 20 g,
  • gałka muszkatołowa szczypta mielonej,
  • czosnek mały ząbek 3 g,
  • olej rzepakowy 1 łyżeczka 5 g,
  • natka pietruszki siekana 6 g.

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną gotujemy w wodzie około 15 minut. Odsączamy nadmiar wody i rozgniatamy ją widelcem. Do kaszy dodajemy ugotowany szpinak, mąkę kukurydzianą, jajko, roztarty czosnek, posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy gałką muszkatołową. Tak przygotowaną masę nakładamy łyżką na wysmarowanym olejem papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 15–20 minut w temperaturze 180°C.

Placki z kaszy gryczanej i szpinaku Placki z kaszy gryczanej i szpinaku