Rozgrzewające kaszotto z indykiem po 10 mies. (2 porcje)

Cynk, żelazo i magnez to trzy sztandarowe składniki mineralne wspierające odporność. Znajdziemy je w produktach zbożowych m.in. kaszach. Kasza jęczmienna jest szczególnie bogata w powyższe pierwiastki a oprócz tego wykazuje działanie przeciwwirusowe. Wprowadzenie brukselki do jadłospisu dziecka również może przynieść korzyści zdrowotne. Jest ona bogata w witaminę C, która szczególnie aktywnie wspiera walkę z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Jej działanie polega m.in. na stymulacji do działania komórek odpornościowych oraz uszczelniania naczyń krwionośnych, przez co wirusom trudniej wywołać chorobę. Brukselka również zawiera magnez, żelazo i cynk a jej połączenie z kaszą jęczmienną w jednym daniu to prawdziwa bomba odporności.

Składniki:

  • kasza jęczmienna perłowa 3 łyżki (36 g),
  • marchewka 1 mała sztuka (45 g),
  • por 30 g,
  • filet z piersi indyka 50 g,
  • brukselka 3 sztuki (50 g),
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • olej rzepakowy 1 łyżeczka.

Przygotowanie:

Marchew obrać i pokroić w kostkę, pora umyć i posiekać. Brukselkę umyć, obrać z zewnętrznych liści i pokroić na mniejsze kawałki. Kaszę jęczmienną wsypać do rondelka, zalać wodą, dodać warzywa i ugotować. Mięso z indyka ugotować na parze, posiekać. Gdy kasza i warzywa będą miękkie, dodać rozdrobnione mięso, olej i siekaną natkę. Dokładnie wymieszać.