Śniadaniowa kaszka jaglana ze śliwkami i miodem po 12 mies. (1 porcja)

Śniadaniowa kaszka jaglana ma działanie rozgrzewające i uodparniające.

Jeśli dziecko już ma infekcję, to kasza jaglana pozwoli na skrócenie czasu jej trwania. Kasza ta ma bowiem właściwości przeciwwirusowe oraz zmniejszające katar. Miód znany jest od wieków jako produkt podnoszący odporność. Zapobiegać przeziębieniom i skracać czas ich trwania pomoże szczególnie miód malinowy, lipowy i spadziowy. Można go podawać po 12 miesiącu życia. Jego właściwości zostaną zachowane tylko wtedy, gdy będzie spożywany w temperaturze poniżej 40°C. Jeśli więc podajemy go jako dodatek do kaszki to warto ją najpierw przestudzić.

Składniki:

  • kasza jaglana 2 łyżki 26 g,
  • mleko ryżowe 125 g,
  • śliwki 2 szt. 26 g,
  • miód ½ łyżeczki 6 g.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Najwygodniej robić to na małym sitku. Kaszę zalać mlekiem i gotować do miękkości 15–20 minut. W razie potrzeby dolewać wodę i mieszać co jakiś czas, bo kasza lubi się przypalać. Śliwki umyć, przeciąć na pół i usunąć pestki. Owoce pokroić w kostkę i dodać do kaszki pod koniec gotowania. Przełożyć kaszkę do miseczki, lekko przestudzić i polać miodem.

Śniadaniowa kaszka jaglana ze śliwkami i miodem Śniadaniowa kaszka jaglana ze śliwkami i miodem