Zielone puree z nutką czosnku po 12 mies. (2 porcje)

Czosnek to najbardziej znany i najczęściej stosowany naturalny produkt wzmacniający odporność. Wszystko dzięki allicynie – związkowi, którego intensywny zapach rozchodzi się po kuchni podczas siekania czosnku. Czosnek ma działanie bakteriobójcze, przez co otrzymał miano naturalnego antybiotyku. Wykazuje również działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Czosnek działa stymulująco na układ immunologiczny. Spożywany w trakcie grypy lub przeziębienia mobilizuje do produkcji przeciwciał, przez co choroba trwa krócej i może mieć znacznie łagodniejszy przebieg. Czosnek w dziecięcych potrawach może pojawić się od 12. miesiąca życia. Początkowo podajemy go w niewielkich ilościach – poniżej ½ ząbka.

Składniki:

  • ziemniaki 2 szt. 150 g,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru,
  • 1 łyżeczka siekanego koperku,
  • ½ łyżeczki oleju rzepakowego,
  • kilka listków świeżego szpinaku i jarmużu,
  • ½ ząbka czosnku.

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować. Pod koniec gotowania dodać umyte listki szpinaku i jarmużu (bez twardych łodyżek) i chwilę podgotować, aby listki zmiękły. Odlać wodę z ziemniaków. Jeszcze gorące ziemniaki rozgnieść z roztartym czosnkiem, dodając pod koniec jogurt naturalny. Całość ma mieć kremową konsystencję. Podawać jako dodatek do obiadu.