Zupa jarzynowa z komosą i soczewicą po 18 mies. (4 porcje)

Przyprawy to nie tylko poprawa smaku, aromatu i zapachu potraw, ale również ważne działanie prozdrowotne. Odpowiednio przyprawione danie będzie działało rozgrzewająco na organizm. To szczególnie ważne w okresie jesienno–zimowym. Przyprawy wykazują działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Wzmacniają odporność, działają korzystnie na oczyszczanie zatok i zmniejszenie kataru oraz stanu zapalnego toczącego się w organizmie. Komosa ryżowa, zaliczana do superfoods, oprócz bogactwa składników odżywczych działa korzystnie na system immunologiczny. Wszystko dzięki zawartości witaminy C, cynku i magnezu. Soczewica jest bardzo dobrym źródłem selenu, który zwiększa aktywność komórek odpornościowych. Jego niedobór w organizmie może powodować osłabienie siły odpowiedzi immunologicznej i zwiększone ryzyko zapadalności na infekcje wirusowe i bakteryjne.

Składniki:

  • komosa ryżowa 3 łyżki (42 g),
  • soczewica czerwona 1/3 szklanki (80 g),
  • por 30 g,
  • seler naciowy 1 szt. (30 g),
  • cukinia (60 g),
  • szpinak 1 garść (20 g),
  • imbir szczypta,
  • cynamon szczypta,
  • koper włoski szczypta,
  • gałka muszkatołowa szczypta,
  • 2 łyżeczki natki pietruszki suszonej.

Przygotowanie:

Komosę ryżową i soczewicę wypłukać na sitku pod bieżącą wodą. Do garnka dodać soczewicę, zalać niewielką ilością wody i gotować 15 minut. Po tym czasie dodać komosę i rozdrobnione warzywa. Gotować do miękkości składników. Doprawić rozgrzewającymi przyprawami, posypać natką i podawać.