Komosa ryżowa, czyli quinoa, jest znana i stosowana od wieków. W naszych sklepach pojawiła się stosunkowo niedawno i jeszcze nie wszyscy mieli okazję jej spróbować. Wśród jej licznych zalet warto wymienić naturalny brak glutenu oraz wysoką wartość odżywczą. To szczególnie ważne dla dzieci, które z przyczyn zdrowotnych muszą pozostawać na diecie bezglutenowej. Każda dieta eliminacyjna niesie za sobą ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych. Dlatego warto włączyć do diety komosę ryżową. W sklepach dostępna jest w postaci ziaren, ale również mąki.
Składniki:
- 1 kostka sera twarogowego tłustego 200 g,
- 1 jajko 50 g,
- 4 łyżki mąki z komosy ryżowej 60 g,
- po łyżce siekanego koperku, szczypiorku i natki.
Przygotowanie: ser zmiksować, dodając jajko i mąkę. Z ciasta formować małe placuszki, układać na blaszce i piec w piekarniku lub smażyć na patelni bez tłuszczu.

