Alergia pokarmowa wystepuje u 4–8% dzieci i 2–4% dorosłych. Jest to nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego pojawiająca się po spożyciu nawet śladowej ilości pokarmu. Może powodować objawy ze strony przewodu pokarmowego (biegunka, bóle brzucha), skóry (wysypka lub atopowe zapalenie skóry), układu oddechowego (przewlekły kaszel, sapka), a w skrajnych przypadkach może dojść do wstrząsu anafilaktycznego.
Przyczyny alergii pokarmowej
Obecnie uważa się, że jedną z przyczyn alergii jest predyspozycja genetyczna. Jeśli jeden z rodziców cierpi na alergię, szansa na jej pojawienie się u dziecka wynosi 20–40%, w przypadku alergii u obojga rodziców ryzyko wzrasta nawet do 60 %. Niedojrzały układ odpornościowy dziecka w wyniku kontaktu z nowym pokarmem powoduje wytworzenie przeciwciał. Przy ponownym kontakcie z tym alergenem dochodzi do wystąpienia objawów alergii. Pamiętajmy, że dzieci najczęściej wyrastają z niej do 3 roku życia.
Co najczęściej uczula? Najczęściej uczulają:
- białka mleka krowiego
- jaja kurze
- pszenica
- orzechy
Profilaktyka alergii pokarmowej- co można zrobić?
Warto pamiętać, że wyłączne karmienie piersią do 4–6 miesiąca życia może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia alergii u dziecka. Rozszerzanie diety powinno rozpocząć się między 4 a 7 miesiącem w okresie wytwarzania się naturalnej tolerancji na antygeny pokarmowe, najlepiej „pod osłoną” karmienia piersią. Niestety, nie istnieje żaden lek, który wyeliminowałby alergię całkowicie. Jedyne, co może pomóc to wyeliminowanie alergizującego pokarmu z diety. Pamiętaj jednak, że dietę eliminacyjną zawsze należy skonsultować z dietetykiem lub lekarzem pediatrą.