Kluseczki są bardzo smaczne, mięciutkie i kolorowe. Pokochają je nawet najmłodsze dzieci zwykle mające nieco więcej problemów z jedzeniem. Niejadkom możemy zaserwować kluseczki do jedzenia rączkami. Dzięki zastosowaniu mąki ziemniaczanej i kukurydzianej kluseczki są bezglutenowe i mogą je jeść dzieci nie tolerujące tego składnika w diecie.
Składniki:
- ziemniaki 4 szt. 300 g,
- burak ½ szt. 50 g,
- marchew ½ szt. 25 g,
- szpinak 2 łyżki 50 g,
- mąka ziemniaczana 2 łyżki 20 g,
- mąka kukurydziana 2 łyżki 20 g.
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Po ugotowaniu lekko je przestudzić i zmielić. Dodać mąki i wyrobić. Puree ziemniaczane podzielić na 3 części. Do 1 części masy dodać ugotowany i odparowany szpinak, do 2 – ugotowaną i przetartą marchewkę a do 3 – ugotowanego i startego na drobnej tarce buraczka. W szerokim rondelku zagotować wodę. Z mas formować malutkie kuleczki i wrzucać je na wrzącą wodę. Gotować około 8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać jako dodatek do dań obiadowych.

