Tęczowy mus owocowo-jogurtowy po 12 mies. (2 porcje)

Składniki takiego musu można dowolnie zmieniać i w ten sposób zachęcać dziecko do jedzenia owoców. Szczególnie latem taki deser będzie wyjątkowo kolorowy i ciekawy. Będzie to również zdrowsza alternatywa dla owocowych jogurtów i deserów które można nabyć w sklepach. Większość z nich obfituje niestety w dodatek białego cukru lub co gorsza syropu glukozo-fruktozowego oraz barwniki, aromaty i konserwanty. Nasz mus sprawdzi się jako lekkie drugie śniadanie lub słodki podwieczorek.

Składniki:

  • 1 małe jabłko 100 g,
  • dynia 100 g,
  • ½ banana 60 g,
  • 100 g truskawki,
  • 2 szt. kiwi 150 g,
  • jogurt naturalny 4 łyżki 80 g,
  • 3 łyżeczki wody.

Przygotowanie:

Jabłko i dynię umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Włożyć do małego rondelka podlać odrobiną wody i gotować aż dynia będzie miękka. Przestudzić i zmiksować na gładki mus. Obranego banana zmiksować z malinami. Obrane kiwi rozgnieść widelcem. Układać w kubeczku naprzemiennie musy owocowe i jogurt naturalny.

Tęczowy mus owocowo-jogurtowy Tęczowy mus owocowo-jogurtowy