Mus jaglano – kakaowy z awokado 4 porcje

Bardzo pożywny mus, polecany na śniadanie lub kiedy przyjdzie nam ochota na słodki podwieczorek. Będzie dobrą alternatywą dla kupowanych w sklepach słodyczy. W musie tym nie ma dodatku cukru, a słodki smak zapewnia wykorzystanie banana. Awokado jest bardzo dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów, witamin E, C i z grupy B. Zawiera również sporo białka roślinnego, kwasu foliowego i błonnika. Awokado jest bardzo kaloryczne, ale przy tym odżywcze, może więc pojawić się bez obaw w diecie kobiety ciężarnej. Awokado, banan oraz kakao są zasobne w magnez, a porcja musu zawiera go prawie 65 mg, co przy zapotrzebowaniu dobowym ciężarnych na poziomie 350 mg jest bardzo dobrym wynikiem.  Odpowiednia ilość magnezu w diecie kobiety w trakcie ciąży przyczynia się do obniżenia ryzyka wystąpienia stanu przedrzucawkowego, poronienia i przedwczesnego porodu.

Składniki:

  • kasza jaglana 4 łyżki 50g,
  • 2 łyżki kakao 20g,
  • dowolny napój roślinny (np. migdałowy) 320 ml,
  • 1 banan 120g,
  • 1/2 awokado 70g.

Przygotowanie: Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku, pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczki. W garnku zalewamy kaszę napojem roślinnym i gotujemy do miękkości. Dodajemy kakao, obranego banana, awokado i blendujemy razem.