Pęczotto z burakami i indykiem, 4 porcje

Kasza pęczak jest najbardziej zasobna w witaminy i składniki mineralne pośród wszystkich kasz jęczmiennych. Odznacza się również największą zawartością błonnika pokarmowego i białka. Kasza pęczak polecana jest kobietom w ciąży, gdyż zawarty w niej błonnik pokarmowy doskonale wspiera prawidłową pracę przewodu pokarmowego. To ważne, szczególnie w ostatnich miesiącach ciąży, kiedy coraz częściej u ciężarnych pojawiają się problemy z zaparciami. Dzięki włączeniu do diety kaszy pęczak następuje usprawnienie perystaltyki jelit i uregulowanie się rytmu wypróżnień. Należy pamiętać o tym, aby pić odpowiednie ilości wody po włączeniu do diety produktów wysokobłonnikowych. Składniki:

  • kasza jęczmienna pęczak 180g,
  • burak 2 małe sztuki 120g,
  • wywar z warzyw 2 szklanki 500g,
  • cebula ½ szt.,
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego 5g,
  • 1 łyżka płatków migdałowych 5g,
  • ząbek czosnku,
  • koper,
  • bazylia,
  • tymianek,
  • filet z indyka 400g.

Przygotowanie: Rozgrzać olej na patelni, lekko poddusić posiekaną cebulę i czosnek. Wsypać kaszę pęczak, wymieszać. Stopniowo dolewać wywar, ciągle mieszając, aż kasza będzie miękka. Do kaszy dodajemy starte na tarce pieczone buraczki, doprawiamy do smaku. Filety z indyka doprawiamy ziołami i gotujemy na parze. Gotowanego indyka podajemy z pęczotto posypanym prażonymi płatkami migdałowymi.