Rozgrzewająca zupka z dyni po 9 mies. (2 porcje)

Dynia, bezapelacyjna królowa jesieni, wpływa na produkcję przeciwciał do walki z wirusami i bakteriami chorobotwórczymi. Wszystko dzięki pokaźnemu arsenałowi, w składzie którego znajdziemy: prowitaminę A, witaminy z grupy B, żelazo i cynk. Dodatek siekanej natki pietruszki wzbogaca danie w witaminę C, która nie tylko wspiera odporność, ale i ułatwia wchłanianie żelaza. Miseczka ciepłej zupy z dyni świetnie rozgrzeje mały brzuszek po jesiennym spacerze. W dodatku smakuje wyśmienicie, więc warto ugotować jej więcej, aby wystarczyło dla całej rodziny.

Składniki:

  • 130 g dyni,
  • 1 ziemniak 75 g,
  • 1 marchewka 45 g,
  • 2 łyżeczki posiekanego pora 15 g,
  • ½ małej cebuli 25 g,
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego 5 g,
  • siekana natka pietruszki 3 g,
  • ewentualnie szczypta soli niskosodowej do smaku.

Przygotowanie:

Dynię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. Ziemniaka i marchew umyć, obrać i pokroić w kostkę. Zalać w garnuszku niewielką ilością wody, po 5 minutach dodać pokrojoną w kosteczkę dynię, posiekaną cebulę i pora. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, zupę zmiksować, dodać olej i dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać siekaną natką pietruszki.

rozgrzewajaca_zupka_z_dyni_2-1 rozgrzewajaca_zupka_z_dyni_2-2