Jajka można zacząć wprowadzać do diety malucha między 5 a 6 miesiącem życia. Zaczynamy od niewielkich ilości – najlepiej jako dodatek do zupki jarzynowej. Jeszcze do niedawna zalecano, aby najpierw wprowadzać żółtko, a w późniejszym okresie całe jajo. Obecnie uważa się, że nie ma przeciwskazań do wprowadzania całego jaja razem z innymi pokarmami uzupełniającymi, również u dzieci z rodzin obciążonych alergiami. Jaja to bardzo dobre źródło białka, tłuszczu, witamin i żelaza. Najlepiej strawne będzie jajko ugotowane na miękko, przy czym ważne, aby białko było bardzo dobrze ścięte. Unikać należy podawanie małym dzieciom jaj surowych oraz potraw z ich udziałem a nie poddawanych obróbce termicznej.
Składniki:
- dynia 100 g,
- ziemniak 70 g,
- marchewka 45 g,
- żółtko,
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Warzywa obrać i rozdrobnić. Zalać niewielką ilością świeżej wody i ugotować do miękkości. Zmiksować. Do zmiksowanej zupki dodać żółtko jajka, trzymać na ogniu około 2 minuty ciągle mieszając. Schłodzić przed podaniem. Posypać natką pietruszki.

