Sok wzmacnia odporność na infekcje poprzez wysoką zawartość witaminy C i beta-karotenu. Dodatek miodu nie tylko poprawia smak, ale wnosi również składniki o działaniu podobnym do antybiotyków. Aby zachować leczniczą moc miodu, należy dodawać go do przestudzonego płynu – nigdy do gorącego! Świeżo przygotowany sok ma tę wyższość nad sklepowymi soczkami, że jest w nim zdecydowanie więcej cennych witamin.
Składniki:
- 1 mała marchewka 45 g,
- 1 małe jabłko 75 g,
- ½ małej pomarańczy 120 g,
- ½ łyżeczki miodu 2,5 g.
Przygotowanie:
Marchewkę i jabłko umyć, obrać i ugotować w niewielkiej ilości wody. Gdy będą miękkie, zmiksować z sokiem z pomarańczy i taką ilością wody, aby uzyskać niezbyt gęsty sok przecierowy. Lekko przestudzić przed podaniem. Doprawić miodem.