Muffinki sprawdzą się na specjalne okazje lub jako słodki podwieczorek. Ponieważ przygotowane są z bananem i jabłkiem nie ma potrzeby dosładzania ich cukrem. Kasza jaglana jest jedną z najbardziej odżywczych a przy tym lekkostrawnych kasz. Zawiera sporo białko, witamin z grupy B i składników mineralnych. Jest naturalnie bezglutenowa, jednak w naszych warunkach często może zostać glutenem zanieczyszczona. Stąd warto kupić taką, która na opakowaniu będzie posiadała dodatkowe oznaczenie „bez glutenu”. Pamiętajmy, że kaszę jaglaną należy dokładnie przepłukać w przeciwnym razie będzie miała lekko gorzki posmak.
Składniki:
- kasza jaglana ½ szklanki 90 g,
- banan ½ sztuki 60 g,
- jabłko ½ sztuki 90 g,
- mleko roślinne pół szklanki,
- cynamon,
- olej rzepakowy 1 łyżeczka 4 g.
Przygotowanie:
Banana rozgnieść widelcem, jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać i ugotować. Do kaszy dodać cynamon, mleko ryżowe i banana, po czym razem zmiksować dokładnie na gładką masę. Dodać starte jabłko, wymieszać. Powstałe ciasto rozlać do foremek na muffinki i piec 15–20 minut w temp. 180 stopni C.