Soczewica czerwona to najdelikatniejsze nasiona wśród roślin strączkowych. Powinna znaleźć się w diecie malucha, bo zawiera spore ilości białka, żelaza, wapnia, karotenu i witamin. Nie wymaga namaczania, a jedynie opłukania pod bieżącą wodą.
Komosa ryżowa, czyli quinoa, to bardzo zdrowy dodatek do dań i obiadu jako zamiennik kaszy czy ziemniaków. Jest naturalnie bezglutenowa i będzie doskonała u dzieci na diecie bezglutenowej. Przy tym jest bardzo odżywcza i jej spożywanie pomoże zapobiegać niedoborom pokarmowym, na które to dzieci na diecie eliminacyjnej są szczególnie narażone. Pasztet jej bardzo smaczny, a przy tym delikatny. Można go podawać jako danie kolacyjne z dodatkiem warzyw.
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy,
- ½ szklanki komosy ryżowej,
- 2 duże marchewki (100 g),
- cebula 1 szt. (100 g),
- ½ pęczka natki pietruszki,
- 1 jajko,
- 1/3 szklanki napoju roślinnego, np. ryżowego lub migdałowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oleju rzepakowego (8 g),
- po szczypcie słodkiej papryki, bazylii,
- listek laurowy,
- 3 ziarenka ziela angielskiego.
Przygotowanie:
Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą. Wsypujemy do rondelka razem z komosą, zalewamy wodą tak, aby zakryła składniki, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 15 minut. W tym czasie obieramy marchewkę i cebulę. Warzywa ścieramy na drobnej tarce. Gdy komosa i soczewica będą miękkie, lekko je studzimy. Listek i ziele angielskie usuwamy. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek lub keksówki i pieczemy w piekarniku w 170 stopniach około 30–40 minut, w zależności od wielkości naczynia do pieczenia.

