Pasztet z soczewicy i komosy ryżowej po 12 mies. (10 porcji)

Soczewica czerwona to najdelikatniejsze nasiona wśród roślin strączkowych. Powinna znaleźć się w diecie malucha, bo zawiera spore ilości białka, żelaza, wapnia, karotenu i witamin. Nie wymaga namaczania, a jedynie opłukania pod bieżącą wodą.

Komosa ryżowa, czyli quinoa, to bardzo zdrowy dodatek do dań i obiadu jako zamiennik kaszy czy ziemniaków. Jest naturalnie bezglutenowa i będzie doskonała u dzieci na diecie bezglutenowej. Przy tym jest bardzo odżywcza i jej spożywanie pomoże zapobiegać niedoborom pokarmowym, na które to dzieci na diecie eliminacyjnej są szczególnie narażone. Pasztet jej bardzo smaczny, a przy tym delikatny. Można go podawać jako danie kolacyjne z dodatkiem warzyw.

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • ½ szklanki komosy ryżowej,
  • 2 duże marchewki (100 g),
  • cebula 1 szt. (100 g),
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 1 jajko,
  • 1/3 szklanki napoju roślinnego, np. ryżowego lub migdałowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (8 g),
  • po szczypcie słodkiej papryki, bazylii,
  • listek laurowy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego.

Przygotowanie:

Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą. Wsypujemy do rondelka razem z komosą, zalewamy wodą tak, aby zakryła składniki, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 15 minut. W tym czasie obieramy marchewkę i cebulę. Warzywa ścieramy na drobnej tarce. Gdy komosa i soczewica będą miękkie, lekko je studzimy. Listek i ziele angielskie usuwamy. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek lub keksówki i pieczemy w piekarniku w 170 stopniach około 30–40 minut, w zależności od wielkości naczynia do pieczenia.

Pasztet z soczewicy i komosy ryżowej Pasztet z soczewicy i komosy ryżowej