Czerwony barszczyk z jarzynkami po 12 mies. (4 porcje)

Domowy barszcz czerwony z warzywami będzie doskonałym sposobem na świąteczne danie dla malucha. Warto podawać go dziecku nie tylko od święta, gdyż jest bardzo odżywczy. Buraki zawierają żelazo i działają krwiotwórczo, zapobiegając w ten sposób niedokrwistości.

Są również bardzo dobrym źródłem magnezu, kwasu foliowego i witaminy C. Stymulują układ odpornościowy, wspierając obronę przed chorobami. Dodatek domowego zakwasu buraczanego poprawi nie tylko kolor i smak barszczu, ale również wzmocni dobroczynne działanie buraków na zdrowie.

Składniki:

  • marchewka mała sztuka (45 g),
  • pietruszka ½ szt. (30 g),
  • por 30 g,
  • ziemniak 2 szt. (150 g),
  • burak 2 małe sztuki (160 g),
  • olej rzepakowy 1 łyżka (8 g),
  • koper 1 łyżeczka,
  • 3 łyżki domowego zakwasu buraczanego.

Przygotowanie:

Jarzyny obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Buraka obieramy i ścieramy na tarce. Jarzyny wkładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wrzątku i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaka i tarte buraczki. Gdy ziemniaki będą miękkie, do zupki dodajemy olej, zakwas i przyprawy. Nie gotujemy, bo barszczyk straci kolor. Dla najmłodszych członków rodziny zupkę można zmiksować. Przed podaniem posypujemy koperkiem.

Czerwony barszczyk z jarzynkami Czerwony barszczyk z jarzynkami

  • Koktajl tropikalny (2 porcje)

    Mleko kokosowe jest gęste i pożywne, nie zawiera laktozy i stanowi dobry zamiennik dla osób cierpiących na nietolerancję mleka krowiego. Banan i ananas to dobre ...
  • Brokuł na pierwszym planie (4 porcje)

    Brokuły są szczególnie bogate w witaminę C, kwas foliowy i witaminę A oraz potas i silny przeciwutleniacz – sulforafan. Pestki słonecznika to źródło zdrowych tłuszczy roślinnych oraz witaminy ...
  • Chrupiąca surówka (4 porcje)

    Kalarepa to dobre źródło jodu, żelaza i błonnika pokarmowego. Sałatka ze świeżych warzyw z dodatkiem soku z cytryny dostarczy sporą ilość witaminy C wspierającej odporność. Składniki: Kalarepka 1 ...
  • Kefir a’la barszczyk (4 porcje)

    Kefir to naturalny probiotyk wspierający prawidłową mikroflorę przewodu pokarmowego. Buraki zapobiegają anemii i są źródłem cennych przeciwutleniaczy. Składniki: Kefir 500 ml Burak 1 duża sztuka ugotowana, 120 g, ...
  • Koktajl a’la szarlotka (2 porcje)

    Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu koktajl ze składników które zwykle mamy pod ręką. Jabłko zawiera sporo błonnika pokarmowego, potasu i witaminy C. Ich jedzenie wzmacnia zęby, kości, naczynia ...
  • Różowy koktajl (2 porcje)

    Bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu koktajl z dużą zawartością błonnika pokarmowego, witaminy C, z grupy B. Truskawki mają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Jogurt zawiera korzystne dla zdrowia ...