Czerwony barszczyk z jarzynkami po 12 mies. (4 porcje)

Domowy barszcz czerwony z warzywami będzie doskonałym sposobem na świąteczne danie dla malucha. Warto podawać go dziecku nie tylko od święta, gdyż jest bardzo odżywczy. Buraki zawierają żelazo i działają krwiotwórczo, zapobiegając w ten sposób niedokrwistości.

Są również bardzo dobrym źródłem magnezu, kwasu foliowego i witaminy C. Stymulują układ odpornościowy, wspierając obronę przed chorobami. Dodatek domowego zakwasu buraczanego poprawi nie tylko kolor i smak barszczu, ale również wzmocni dobroczynne działanie buraków na zdrowie.

Składniki:

  • marchewka mała sztuka (45 g),
  • pietruszka ½ szt. (30 g),
  • por 30 g,
  • ziemniak 2 szt. (150 g),
  • burak 2 małe sztuki (160 g),
  • olej rzepakowy 1 łyżka (8 g),
  • koper 1 łyżeczka,
  • 3 łyżki domowego zakwasu buraczanego.

Przygotowanie:

Jarzyny obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Buraka obieramy i ścieramy na tarce. Jarzyny wkładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wrzątku i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaka i tarte buraczki. Gdy ziemniaki będą miękkie, do zupki dodajemy olej, zakwas i przyprawy. Nie gotujemy, bo barszczyk straci kolor. Dla najmłodszych członków rodziny zupkę można zmiksować. Przed podaniem posypujemy koperkiem.

Czerwony barszczyk z jarzynkami Czerwony barszczyk z jarzynkami