Papryka faszerowana ryżem i warzywami po 10 mies. (4 porcje)

Papryka faszerowana jest doskonałym pomysłem na ciepłą kolację lub bezmięsne II danie. Potrawa ta będzie cennym uzupełnieniem diety w witaminy, ale również błonnik pokarmowy. Błonnik ma za zadanie wspierać prace jelit oraz utrzymywanie ich prawidłowej mikroflory. Spożywając dania warzywne razem z dzieckiem, uczymy je zdrowych nawyków żywieniowych. Dzięki temu dziecko będzie lubiło warzywa, co wpłynie bardzo korzystnie na jego zdrowie. Ryż naturalny tzw. brązowy, zawiera dużo więcej witamin z grupy B potrzebnych młodemu organizmowi do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego.

Składniki:

  • 2 papryki czerwone 450 g,
  • ryż naturalny 50 g,
  • marchewka ½ szt. 25 g,
  • cukinia 25 g,
  • koperek siekany 2 łyżeczki 12 g,
  • groszek zielony 3 łyżki 45 g,
  • jajko szt. 55 g.

Przygotowanie:

Paprykę myjemy, przecinamy na pół i usuwamy z niej gniazdo nasienne. Ryż naturalny gotujemy około 30 minut. Kiedy wystygnie, mieszamy go z posiekaną, gotowaną marchewką i cukinią, ugotowanym zielonym groszkiem, koperkiem i jajkiem. Farszem napełniamy połówki papryki i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 30 minut aż papryka zmięknie.

Papryka faszerowana ryżem i warzywami Papryka faszerowana ryżem i warzywami