Mówi się, że kobiety w błogosławionym stanie muszą jeść „za dwoje”. Jest to jednak kolejny z mitów na temat ciąży. Podobnie jak ten, że spożywanie słodkich pokarmów zwiastuje przyjście na świat dziewczynki, a kwaśnych – narodziny chłopca. Czego nie powinno się jeść w ciąży, a co jest wskazane?
Prawda jest taka, że przyszłe mamy powinny jeść „dla dwojga”, a nie „za dwoje”. Oznacza to, że będąc w ciąży nie musisz wcale zjadać dwóch porcji obiadu i podwójnego deseru. To co i ile jesz ma ogromne znaczenie zarówno dla przebiegu samej ciąży, jak i dla zdrowia dziecka, dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta. Jeśli jest prawidłowa, bogata w składniki odżywcze, powoduje zmniejszenie ryzyka wystąpienia ciążowych dolegliwości takich jak: nudności, obrzęki, anemia, cukrzyca a także wpływa na zdrowie i prawidłowy rozwój Twojego maleństwa.
Najpierw lody, a potem ogórki kiszone? Pizza i frytki? Hormony buzujące w organizmie kobiety podczas ciąży, potrafią zrewolucjonizować kubki smakowe młodej mamy. Zachcianek ciążowych nie należy traktować jednak jako usprawiedliwienie dla spożywania „co popadnie”. Zastanów się nad zmianą niezdrowego jedzenia na pokarmy pełnowartościowe.
Przede wszystkim należy jeść zdrowo i z umiarem, mając na uwadze fakt, że karmimy nie tylko siebie, ale i nasze maleństwo. Na jakie produkty więc uważać? Z jakich produktów całkowicie zrezygnować, a które ograniczyć? Podpowiadamy.
Zrezygnować:
*potrawy w proszku, konserwy, słodkie napoje gazowane, żywność zawierające sztuczne barwniki, aromaty i konserwanty.
*spożywanie alkoholu – spożywanie napojów alkoholowych w trakcie ciąży zwiększa ryzyko poronienia, może mieć również wpływ na niską masą urodzeniową dziecka, upośledzenie umysłowe i szereg innych objawów zdrowotnych.
*surowe ryby, owoce morza i surowe mięso (sushi, tatar, surowe wędliny i kiełbasy), potrawy z surowych jaj, niepasteryzowane mleko i jego przetwory – mogą być źródłem zakażenia toksoplazmozą, salmonellą, listerią.
*potrawy bogate w izomery trans kwasów tłuszczowych – tj. produkty smażone na głębokim oleju, ciastka, pieczywo cukiernicze typu drożdżówki, croissanty, wafelki, chipsy, twarde margaryny w kostce i inne zawierające utwardzony tłuszcz roślinny.
Ograniczyć:
*kawa, mocna herbata
*produkty zawierające cukier – ich nadmierne spożywanie może skutkować makrosomią płodu i cukrzycą ciężarnych.
*żywność wysoko przetworzona
*dania typu fast – food
*produkty bogate w węglowodany proste – białe pieczywo i makaron, słodkie bułki, biały ryż.
Okres ciąży to czas gdy kobieta potrzebuje większej ilości mikroelementów takich jak żelazo, jod, wapń oraz witamin, w tym witaminy D3 czy kwasu foliowego. Można w łatwy sposób dostarczać ich chemiczne odpowiedniki w postaci preparatów dla ciężarnych, jednak te występujące naturalnie są dostępne w naszej codziennej diecie. Należy jednak pamiętać, że ich wchłanianie jest utrudnione gdy ich spożyciu towarzyszą na przykład fosforany (stosowane w żywności wysoko przetworzonej, napojach), a także w sytuacji gdy długo gotujemy czy smażymy produkty je zawierające. Także jakość dostarczanych składników ma znaczenie, na przykład tłuszcze zalecane w ciąży to oliwa, najlepiej naturalnie tłoczona i spożywana surowa jako dodatek do sałatek, węglowodany złożone które nie powodują dużych wahań poziomu cukru w czasie dnia oraz błonnik zawarty w kaszach czy pełnoziarnistym pieczywie, pozwalający jelitom na prawidłową pracę.
Warto więc poświęcić niekiedy trochę czasu na skomponowanie wartościowych, smacznych i naturalnych posiłków, zjeść je w spokojnej atmosferze, tak aby nasze maleństwo od samego początku dostawało to co najlepsze, a mama czuła się dobrze.