Mówi się, że kobiety w błogosławionym stanie muszą jeść „za dwoje”. Jest to jednak kolejny z mitów na temat ciąży. Podobnie jak ten, że spożywanie słodkich pokarmów zwiastuje przyjście na świat dziewczynki, a kwaśnych – narodziny chłopca. Czego nie powinno się jeść w ciąży, a co jest wskazane?
Prawda jest taka, że przyszłe mamy powinny jeść „dla dwojga”, a nie „za dwoje”. Oznacza to, że będąc w ciąży nie musisz wcale zjadać dwóch porcji obiadu i podwójnego deseru. To co i ile jesz ma ogromne znaczenie zarówno dla przebiegu samej ciąży, jak i dla zdrowia dziecka, dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta. Jeśli jest prawidłowa, bogata w składniki odżywcze, powoduje zmniejszenie ryzyka wystąpienia ciążowych dolegliwości takich jak: nudności, obrzęki, anemia, cukrzyca a także wpływa na zdrowie i prawidłowy rozwój Twojego maleństwa.
Najpierw lody, a potem ogórki kiszone? Pizza i frytki? Hormony buzujące w organizmie kobiety podczas ciąży, potrafią zrewolucjonizować kubki smakowe młodej mamy. 🙂 Zachcianek ciążowych nie należy traktować jednak jako usprawiedliwienie dla spożywania „co popadnie”. Zastanów się nad zmianą niezdrowego jedzenia na pokarmy pełnowartościowe.
Przede wszystkim należy jeść zdrowo i z umiarem, mając na uwadze fakt, że karmimy nie tylko siebie, ale i nasze maleństwo. Na jakie produkty więc uważać? Z jakich produktów całkowicie zrezygnować, a które ograniczyć? Podpowiadamy. 🙂
Zrezygnować:
*potrawy w proszku, konserwy, słodkie napoje gazowane, żywność zawierające sztuczne barwniki, aromaty i konserwanty.
*spożywanie alkoholu – spożywanie napojów alkoholowych w trakcie ciąży zwiększa ryzyko poronienia, może mieć również wpływ na niską masą urodzeniową dziecka, upośledzenie umysłowe i szereg innych objawów zdrowotnych.
*surowe ryby, owoce morza i surowe mięso (sushi, tatar, surowe wędliny i kiełbasy), potrawy z surowych jaj, niepasteryzowane mleko i jego przetwory – mogą być źródłem zakażenia toksoplazmozą, salmonellą, listerią.
*potrawy bogate w izomery trans kwasów tłuszczowych – tj. produkty smażone na głębokim oleju, ciastka, pieczywo cukiernicze typu drożdżówki, croissanty, wafelki, chipsy, twarde margaryny w kostce i inne zawierające utwardzony tłuszcz roślinny.
Ograniczyć:
*kawa, mocna herbata
*produkty zawierające cukier – ich nadmierne spożywanie może skutkować makrosomią płodu i cukrzycą ciężarnych.
*żywność wysoko przetworzona
*dania typu fast – food
*produkty bogate w węglowodany proste – białe pieczywo i makaron, słodkie bułki, biały ryż.
Okres ciąży to czas gdy kobieta potrzebuje większej ilości mikroelementów takich jak żelazo, jod, wapń oraz witamin, w tym witaminy D3 czy kwasu foliowego. Można w łatwy sposób dostarczać ich chemiczne odpowiedniki w postaci preparatów dla ciężarnych, jednak te występujące naturalnie są dostępne w naszej codziennej diecie. Należy jednak pamiętać, że ich wchłanianie jest utrudnione gdy ich spożyciu towarzyszą na przykład fosforany (stosowane w żywności wysoko przetworzonej, napojach), a także w sytuacji gdy długo gotujemy czy smażymy produkty je zawierające. Także jakość dostarczanych składników ma znaczenie, na przykład tłuszcze zalecane w ciąży to oliwa, najlepiej naturalnie tłoczona i spożywana surowa jako dodatek do sałatek, węglowodany złożone które nie powodują dużych wahań poziomu cukru w czasie dnia oraz błonnik zawarty w kaszach czy pełnoziarnistym pieczywie, pozwalający jelitom na prawidłową pracę.
Warto więc poświęcić niekiedy trochę czasu na skomponowanie wartościowych, smacznych i naturalnych posiłków, zjeść je w spokojnej atmosferze, tak aby nasze maleństwo od samego początku dostawało to co najlepsze, a mama czuła się dobrze.