W jakim wieku dziecko może zacząć jeść lody?

Trudno jest znaleźć kogoś, kto nie lubi lodów. Jednak czy małe dzieci powinny je jeść, czy może wręcz przeciwnie? Czy lody są zdrowe, czy szkodzą i powodują przeziębienia?

Kiedy dziecko może zacząć jeść lody?

Zgodnie z zaleceniami pediatrów można zacząć podawać dziecku lody od ok. 2. roku życia, w tym wieku dziecku nie grozi już raczej alergia na krowie mleko. Wielu ludzi uważa lody tylko za słodycze, jednak mają one w sobie mnóstwo pożytecznych składników, mających dobry wpływ na zdrowie maluchów. Ich głównym składnikiem jest mleko lub śmietana, co stanowi świetne źródło wapnia. Jeśli podasz je Twojemu dziecku razem ze świeżymi owocami, będzie to zdrowy deser.

Czy lody mogą zastąpić posiłek?

Jeśli chcesz podać swojemu dziecku lody w trakcie dnia, niech będzie to jeden z pięciu posiłków, najlepiej deser. Pozostałe posiłki powinny być zbilansowane, bogate w zdrowe węglowodany – najlepiej złożone, zdrowe tłuszcze i białko.

Lody na pewno nie powinny być traktowane jako nagroda. Z racji swoich wartości odżywczych i ich zapotrzebowania w diecie, lody powinny być podawane dziecku raz na jakiś czas. Jeśli dany posiłek (w tym lody) będzie się kojarzyć dziecku z nagrodą, to zaistnieje ryzyko, że zacznie po nie sięgać w momentach stresujących lub na poprawę humoru. Najlepszą formą podawania lodów jest deser, jednak tylko raz na jakiś czas. Warto sięgnąć po lody w gałkach w naturalnych smakach, żeby ograniczyć ilość sztucznych barwników. Najzdrowsze byłyby lody domowej roboty z owocowych soków.

Czy lody są wysokokaloryczne?

Gałka lodów zawiera w sobie średnio 40 kcal, a lód na patyku około 150 kcal, nie są więc wysokokaloryczne, choć zależy to oczywiście od ich rodzaju. Jeśli Twoje dziecko ma tendencję do tycia, nie podawaj mu lodów z polewą, a te z owocami są mniej kaloryczne od tych z czekoladą lub wanilią. Sposobem na kontrolowanie kaloryczności posiłków dziecka jest zrobienie lodów domowego wyrobu, do których możesz użyć niskokalorycznych składników. Idealne będą sorbety z soków owocowych, a także zamrożone serki homogenizowane, które same w sobie są mniej kaloryczne od klasycznych lodów.

Czy można zamrozić niedojedzone przez dziecko lody?

Absolutnie nie wolno tego robić. Postaraj się kupować takie porcje lodów, które dziecko zje od razu. Po ponownym zamrożeniu lodów zwiększasz szansę na to, że dostaną się do nich szkodliwe bakterie.

W jakim wieku dziecko może zacząć jeść lody?

Czy dziecko może przeziębić się przez jedzenie lodów?

Jedzenie lodów samo w sobie nie doprowadzi do przeziębienia – do jego powstania niezbędny jest udział wirusów. Należy jednak nawet latem uważać na spożywaną ilość, ponieważ nagłe obniżenie temperatury organizmu spowodowane zjedzeniem lodów, ułatwia wirusom zaatakowanie organizmu Twojej pociechy. Po zjedzeniu lodów nie podajemy ciepłych napojów, w ten sposób można wywołać szok termiczny, który może doprowadzić do osłabienia odporności.

Zimą jest wręcz wskazane sporadyczne podawanie dziecku lodów. Przez to, że ich temperatura jest podobna do tej panującej na zewnątrz, Twój maluch łatwiej przystosuje się do chłodu. Lody zawierają w sobie potrzebne pierwiastki: białko i wapń, a lody o smaku cytrusowym także istotną w okresie zimowym witaminę C.