Dieta dziecka podczas choroby

Dieta dziecka podczas choroby jest zależna od tego, na co dziecko choruje. Utrudnieniem jest utrata apetytu w czasie choroby. Są jednak pewne ogólne zasady i wskazówki, które pomogą maluchowi przebrnąć przez ten trudny czas.

Wszystkie dania podawane dziecku podczas jego choroby powinny być lekkostrawne. Organizm kieruje siły na walkę z chorobą i niewskazane jest, by dodatkowo obciążać go trudnymi do trawienia potrawami. Ważne jest, by nie zapomnieć o regularnym podawaniu płynów, a cały jadłospis powinien być dostosowany do fazy choroby, w której aktualnie znajduje się mały pacjent.

 

Początek choroby

 

Przy wystąpieniu gorączki kluczowe jest zapewnienie odpowiedniej ilości płynów. Niemowlęta należy poić regularnie przegotowaną wodą mineralną podawaną w pokojowej temperaturze, starszemu dziecku można zostawić przy łóżeczku kubek, żeby samodzielnie mogło po niego sięgać. Poza wodą podawać można herbatki np. z owoców dzikiej róży czy maliny, także odpowiednio wystudzone.

Po opadnięciu gorączki dziecko powinno zjeść niewielki, lekki posiłek. Kilka łyżek przetartej zupy lub bulionu będzie dobry wyborem, podane węglowodany wzmocnią osłabiony organizm.

Przy pojawieniu się biegunki lub wymiotów organizm nie jest w stanie utrzymać pokarmu. Jeśli dziecko jest karmione piersią, powinno dostawać pokarm częściej. Jeżeli dziecko załatwia się więcej niż 6–8 dziennie, pojawił się w śluz, mocz jest ciemny (zagęszczony) a dziecko ’”przelewa się przez ręce” – natychmiast należy skontaktować się się z lekarzem! Nie wolno podawać żadnych leków powstrzymujących biegunkę lub wymioty, a w przypadku ryzyka odwodnienia, należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza.

Jeśli niemowlę jest karmione sztucznym pokarmem, podajemy do picia napar z rumianku, mięty lub szałwii, dieta nie może zawierać żadnych surowych soków czy owoców i warzyw.

Starszemu dziecku oprócz płynów można podać kisiel z jagód (najlepiej zrobiony domowym sposobem), zupkę z dyni czy marchwi, a także pieczone jabłka. Ograniczamy mleko krowie (przy starszym dziecku).

 

Dalsza kuracja

 

Kiedy najintensywniejszy okres choroby minie, ale zostaje przyjmowanie leków, dieta odgrywa dużą rolę. Leczenie antybiotykami należy wspomagać przyjmowaniem probiotyków, ale mleka i produktów mlecznych nie należy podawać zbyt blisko pory podawania leku (do dwóch godzin przed i po). Działają one alkalizująco i sprawiają, że antybiotyk może się gorzej wchłaniać. Do popijania leków podajemy dziecku wyłącznie wodę.

Dieta powinna być lekkostrawna i wspomagająca układ odpornościowy (domowe sposoby na jesienne przeziębienie). Powinna także chronić przed podrażnieniami spowodowanymi przyjmowaniem leków. Wskazane są kleiki ryżowe, chrupki kukurydziane lub zupy.

Dieta dziecka podczas choroby

 

Okres rekonwalescencji

 

Organizm jest po chorobie bardzo osłabiony i wówczas należy dietą go wzmocnić. W okresie rekonwalescencji warto podawać cytrusy, soki ze świeżo wyciskanych owoców, dużo warzyw bogatych w błonnik pokarmowy i w dalszym ciągu produkty z probiotykami. Posiłki powinny być komponowane w ten sposób, żeby mniejsze porcje zawierały dzienną ilość kalorii potrzebnych dziecku. Nadal należy unikać podawania ciężkostrawnych potraw i zwracać uwagę na to, by maluch otrzymywał odpowiednią ilość płynów.

Chociaż choroba stanowi duże obciążenie, dobrze skomponowana dieta na pewno pomoże dziecku w przejściu przez nią oraz prędkim dojściu do pełni sił.