Warzywne snacki

Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4 (103 kcal / porcja)
Sugerowany wiek dziecka:
po 9. miesiącu życia

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mały batat
  • 1 średnia cukinia
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • szczypta mielonej słodkiej papryki

Przygotowanie:

  1. Warzywa obierz i pokrój na mandolinie lub nożem w bardzo cienkie plastry. Osusz je papierowym ręcznikiem.
  2. Wrzuć pokrojone warzywa do miski, wlej olej, wsyp paprykę i dokładnie wymieszaj.
  3. Porcję warzyw umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się nie stykały. Piecz w temperaturze 160°C przez około 45 minut.
  4. Pozostaw do pełnego wystudzenia (snacki staną się chrupiące). Przechowuj w papierowej torebce.
Konsultacja: Dr Justyna Bylinowska, dietetyczka, twórczyni portalu dla dietetyków www.dietetycy.org.pl
Weryfikacja: Sylwia Snopek, dietetyczka z Poradni Diabetologicznej Instytutu Matki i Dziecka