Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 3 (300 kcal / porcja)
Liczba porcji: 3 (300 kcal / porcja)
Sugerowany wiek dziecka:
po 7. miesiącu życia
po 7. miesiącu życia
Składniki:
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 banan
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 180 g jogurtu naturalnego
- 185 g owoców (borówek, truskawek, bananów)
Przygotowanie:
- Suche składniki na pankejki połącz w dużej misce. Dodaj banana, masło i 100 g jogurtu. Krótko zblenduj. Dolewaj stopniowo wodę do otrzymania gęstego ciasta.
- Pankejki smaż na suchej, rozgrzanej patelni do pojawienia się bąbelków powietrza. Odwróć każdy na drugą stronę i podsmażaj jeszcze przez 1-2 minuty. Kontynuuj do wykorzystania całego ciasta.
- Pankejki podawaj na ciepło z sezonowymi owocami i pozostałym jogurtem naturalnym.
Konsultacja: Dr Justyna Bylinowska, dietetyczka, twórczyni portalu dla dietetyków www.dietetycy.org.pl
Weryfikacja: Sylwia Snopek, dietetyczka z Poradni Diabetologicznej Instytutu Matki i Dziecka
Weryfikacja: Sylwia Snopek, dietetyczka z Poradni Diabetologicznej Instytutu Matki i Dziecka