Mus z owoców leśnych z muesli

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 3 (270 kcal / porcja)
Sugerowany wiek dziecka:
po 12. miesiącu życia

Składniki:

  • 1 szklanka mrożonych owoców leśnych
  • 1 banan
  • ½ awokado
  • 180 g jogurtu typu greckiego
  • 8 łyżek muesli z orzechami bez dodatku cukru
  • 4 orzechy włoskie
  • maliny i brzoskwinie do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Mrożone owoce, obrany banan i awokado umieść w kielichu blendera. Dodaj jogurt i zblenduj całość na gładką masę.
  2. Umyte brzoskwinie pokrój w plasterki. Maliny umyj. Udekoruj mus muesli, posiekanymi orzechami i owocami.
  3. Podawaj od razu lub przełóż do termosu – pozwoli to utrzymać gęstą konsystencję zblendowanego musu.
Konsultacja: Dr Justyna Bylinowska, dietetyczka, twórczyni portalu dla dietetyków www.dietetycy.org.pl
Weryfikacja: Sylwia Snopek, dietetyczka z Poradni Diabetologicznej Instytutu Matki i Dziecka