Tortilla z kurczakiem i warzywami

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 4 (353 kcal / porcja)
Sugerowany wiek dziecka:
po 9. miesiącu życia

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 marchew
  • kilka listków sałaty lodowej
  • ⅓ czerwonej papryki
  • 1 ogórek gruntowy
  • 4 pszenne tortille
  • 4 łyżki hummusu

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka pokrój w paski. Mięso zamarynuj w przyprawach i oleju, a następnie upiecz w piekarniku lub zgrilluj na patelni.
  2. Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Sałatę podziel na mniejsze kawałki, pozostałe warzywa pokrój w słupki.
  3. Podgrzej tortille na suchej patelni. Posmaruj je niewielką ilością hummusu, umieść na nich listek sałaty, kilka warzywnych słupków i kawałki kurczaka.
  4. Zroluj każdą tortillę w kształt rożka i podawaj.
Konsultacja: Dr Justyna Bylinowska, dietetyczka, twórczyni portalu dla dietetyków www.dietetycy.org.pl
Weryfikacja: Sylwia Snopek, dietetyczka z Poradni Diabetologicznej Instytutu Matki i Dziecka