Makaron z pomidorkami i mozzarellą

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2 (405 kcal / porcja)
Sugerowany wiek dziecka:
po 9. miesiącu życia

Składniki:

    • 100 g makaronu świderki
    • 150 g pomidorków koktajlowych
    • 1 mała czerwona cebula
    • garść bazylii
    • 125 g mini mozzarelli lub 1 kulka mozzarelli
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • szczypta pieprzu

    Przygotowanie:

    1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Przepłucz go zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia.
    2. Pomidorki koktajlowe dokładnie umyj i przekrój na połowy. Czerwoną cebulę obierz i posiekaj w piórka. Połącz z wystudzonym makaronem.
    3. Bazylię wymieszaj z mini mozzarellą i oliwą z oliwek. Przypraw szczyptą pieprzu.
    4. Danie przełóż do lunchboxa i podawaj na zimno.
    Konsultacja: Dr Justyna Bylinowska, dietetyczka, twórczyni portalu dla dietetyków www.dietetycy.org.pl
    Weryfikacja: Sylwia Snopek, dietetyczka z Poradni Diabetologicznej Instytutu Matki i Dziecka
    • Ziołowe szaszłyki z kurczaka

      2 piersi z kurczaka / skórka z ½ cytryny / 200 g jogurtu naturalnego / 2 łyżki oliwy z oliwek / 1 łyżeczka oregano ...
    • Truskawkowa pianka

      500 g truskawek / 2 łyżeczki żelatyny lub agaru / 400 g jogurtu typu greckiego / 4 łyżki nasion chia lub siemienia lnianego / ...
    • Mus z owoców leśnych z muesli

      1 szklanka mrożonych owoców leśnych / 1 banan / ½ awokado / 180 g jogurtu typu greckiego / 8 łyżek muesli z orzechami bez dodatku ...
    • Tortilla z kurczakiem i warzywami

      1 pierś z kurczaka / szczypta słodkiej papryki / szczypta pieprzu / 1 łyżka oleju rzepakowego / 1 marchew / kilka listków sałaty lodowej / ...
    • Barszcz na warzywnym bulionie

      2 średnie marchewki / 2 korzenie pietruszki / 1 mały kawałek selera lub łodyga selera naciowego / ½ małej cebuli / ¼ jabłka / ...
    • Warzywne snacki

      2 duże marchewki / 1 duża pietruszka / 1 mały batat / 1 średnia cukinia / 2 łyżeczki oleju rzepakowego / szczypta mielonej słodkiej ...