Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2 (405 kcal / porcja)
Liczba porcji: 2 (405 kcal / porcja)
Sugerowany wiek dziecka:
po 9. miesiącu życia
po 9. miesiącu życia
Składniki:
- 100 g makaronu świderki
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona cebula
- garść bazylii
- 125 g mini mozzarelli lub 1 kulka mozzarelli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Przepłucz go zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia.
- Pomidorki koktajlowe dokładnie umyj i przekrój na połowy. Czerwoną cebulę obierz i posiekaj w piórka. Połącz z wystudzonym makaronem.
- Bazylię wymieszaj z mini mozzarellą i oliwą z oliwek. Przypraw szczyptą pieprzu.
- Danie przełóż do lunchboxa i podawaj na zimno.
Konsultacja: Dr Justyna Bylinowska, dietetyczka, twórczyni portalu dla dietetyków www.dietetycy.org.pl
Weryfikacja: Sylwia Snopek, dietetyczka z Poradni Diabetologicznej Instytutu Matki i Dziecka
Weryfikacja: Sylwia Snopek, dietetyczka z Poradni Diabetologicznej Instytutu Matki i Dziecka