Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 5 (120 kcal / porcja)
Liczba porcji: 5 (120 kcal / porcja)
Sugerowany wiek dziecka:
po 7. miesiącu życia
po 7. miesiącu życia
Składniki:
- 1 główka kalafiora
- 2 korzenie pietruszki z natką
- 2 ziemniaki
- 100 g naturalnego tofu lub twarogu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- sok z ¼ cytryny
Przygotowanie:
- Warzywa oczyść, korzeń pietruszki i ziemniaki obierz. Pokrój wszystkie na kawałki podobnej wielkości i ugotuj na parze do jędrności.
- Ugotowane warzywa połącz z tofu lub twarogiem i oliwą z oliwek. Blenduj, stopniowo dodając bulion, do uzyskania preferowanej konsystencji.
- Krem podawaj z natką pietruszki. Możesz doprawić go na talerzach dorosłych członków rodziny kolorowym pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
Konsultacja: Dr Justyna Bylinowska, dietetyczka, twórczyni portalu dla dietetyków www.dietetycy.org.pl
Weryfikacja: Sylwia Snopek, dietetyczka z Poradni Diabetologicznej Instytutu Matki i Dziecka
Weryfikacja: Sylwia Snopek, dietetyczka z Poradni Diabetologicznej Instytutu Matki i Dziecka