Krem z białych warzyw

Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 5 (120 kcal / porcja)
Sugerowany wiek dziecka:
po 7. miesiącu życia

Składniki:

  • 1 główka kalafiora
  • 2 korzenie pietruszki z natką
  • 2 ziemniaki
  • 100 g naturalnego tofu lub twarogu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • sok z ¼ cytryny

Przygotowanie:

  1. Warzywa oczyść, korzeń pietruszki i ziemniaki obierz. Pokrój wszystkie na kawałki podobnej wielkości i ugotuj na parze do jędrności.
  2. Ugotowane warzywa połącz z tofu lub twarogiem i oliwą z oliwek. Blenduj, stopniowo dodając bulion, do uzyskania preferowanej konsystencji.
  3. Krem podawaj z natką pietruszki. Możesz doprawić go na talerzach dorosłych członków rodziny kolorowym pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
Konsultacja: Dr Justyna Bylinowska, dietetyczka, twórczyni portalu dla dietetyków www.dietetycy.org.pl
Weryfikacja: Sylwia Snopek, dietetyczka z Poradni Diabetologicznej Instytutu Matki i Dziecka