Wrapy z warzywami

Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 4 (360 kcal / porcja)
Sugerowany wiek dziecka:
po 9. miesiącu życia

Składniki:

  • 150 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki oleju
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mały ogórek szklarniowy
  • 1 mała sałata rzymska
  • 4 domowe tortille lub naleśniki
  • 6 łyżek hummusu
  • pomidorowego lub klasycznego

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka pokrój w kawałeczki, zamarynuj je w oleju oraz przyprawach i odstaw na godzinę. Następnie przygotuj mięso na grillowej patelni.
  2. Paprykę umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w słupki. Ogórka umyj i pokrój w grubsze, podłużne kawałki. Sałatę porwij na mniejsze części.
  3. Każdą tortillę lub naleśnika posmaruj hummusem, następnie ułóż kawałki kurczaka i warzywa. Zwiń wrapy i zabierz w podróż w szczelnym pojemniku.
Konsultacja: Dr Justyna Bylinowska, dietetyczka, twórczyni portalu dla dietetyków www.dietetycy.org.pl
Weryfikacja: Sylwia Snopek, dietetyczka z Poradni Diabetologicznej Instytutu Matki i Dziecka