Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 4 (360 kcal / porcja)
Liczba porcji: 4 (360 kcal / porcja)
Sugerowany wiek dziecka:
po 9. miesiącu życia
po 9. miesiącu życia
Składniki:
- 150 g piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki oleju
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 czerwona papryka
- 1 mały ogórek szklarniowy
- 1 mała sałata rzymska
- 4 domowe tortille lub naleśniki
- 6 łyżek hummusu
- pomidorowego lub klasycznego
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka pokrój w kawałeczki, zamarynuj je w oleju oraz przyprawach i odstaw na godzinę. Następnie przygotuj mięso na grillowej patelni.
- Paprykę umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w słupki. Ogórka umyj i pokrój w grubsze, podłużne kawałki. Sałatę porwij na mniejsze części.
- Każdą tortillę lub naleśnika posmaruj hummusem, następnie ułóż kawałki kurczaka i warzywa. Zwiń wrapy i zabierz w podróż w szczelnym pojemniku.
Konsultacja: Dr Justyna Bylinowska, dietetyczka, twórczyni portalu dla dietetyków www.dietetycy.org.pl
Weryfikacja: Sylwia Snopek, dietetyczka z Poradni Diabetologicznej Instytutu Matki i Dziecka
Weryfikacja: Sylwia Snopek, dietetyczka z Poradni Diabetologicznej Instytutu Matki i Dziecka