Czas przygotowania: 160 minut
Liczba porcji: 4 (200 kcal / porcja)
Liczba porcji: 4 (200 kcal / porcja)
Sugerowany wiek dziecka:
po 12. miesiącu życia
po 12. miesiącu życia
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- skórka z ½ cytryny
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- ½ łyżeczki suszonej mięty
- ½ łyżeczki tymianku
- szczypta pieprzu
- 3-4 małe czerwone cebule
- garść natki pietruszki
- 4 łyżki keczupu bez dodatku cukru
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka oczyść i pokrój na kawałki. Cytrynę sparz, otrzyj z niej skórkę, ale bez białego meszku – inaczej potrawa będzie miała gorzki posmak.
- Jogurt, oliwę, zioła i skórkę z cytryny połącz w misce, dodaj mięso i dokładnie wymieszaj. Pozostaw w lodówce na minimum 2 godziny.
- Cebule obierz, podziel na ćwiartki i umieść w miseczce z zimną wodą. Namocz również patyczki do szaszłyków.
- Zamarynowane mięso i cząstki cebuli nabij na patyczki. Możesz dodać również kawałki różnego koloru papryk, cukinii czy bakłażana.
- Szaszłyki grilluj przez około 7 minut. Mięso po rozkrojeniu powinno być białe, ale soczyste. Możesz przygotować je również w piekarniku, piekąc przez 10-12 minut w temperaturze 200°C.
- Szaszłyki posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z keczupem i z pieczonymi warzywami lub ryżem oraz surówką. Podczas jedzenia uważaj na patyczki!
Konsultacja: Dr Justyna Bylinowska, dietetyczka, twórczyni portalu dla dietetyków www.dietetycy.org.pl
Weryfikacja: Sylwia Snopek, dietetyczka z Poradni Diabetologicznej Instytutu Matki i Dziecka
Weryfikacja: Sylwia Snopek, dietetyczka z Poradni Diabetologicznej Instytutu Matki i Dziecka