Ziołowe szaszłyki z kurczaka

Czas przygotowania: 160 minut
Liczba porcji: 4 (200 kcal / porcja)
Sugerowany wiek dziecka:
po 12. miesiącu życia

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • skórka z ½ cytryny
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • ½ łyżeczki suszonej mięty
  • ½ łyżeczki tymianku
  • szczypta pieprzu
  • 3-4 małe czerwone cebule
  • garść natki pietruszki
  • 4 łyżki keczupu bez dodatku cukru

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka oczyść i pokrój na kawałki. Cytrynę sparz, otrzyj z niej skórkę, ale bez białego meszku – inaczej potrawa będzie miała gorzki posmak.
  2. Jogurt, oliwę, zioła i skórkę z cytryny połącz w misce, dodaj mięso i dokładnie wymieszaj. Pozostaw w lodówce na minimum 2 godziny.
  3. Cebule obierz, podziel na ćwiartki i umieść w miseczce z zimną wodą. Namocz również patyczki do szaszłyków.
  4. Zamarynowane mięso i cząstki cebuli nabij na patyczki. Możesz dodać również kawałki różnego koloru papryk, cukinii czy bakłażana.
  5. Szaszłyki grilluj przez około 7 minut. Mięso po rozkrojeniu powinno być białe, ale soczyste. Możesz przygotować je również w piekarniku, piekąc przez 10-12 minut w temperaturze 200°C.
  6. Szaszłyki posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z keczupem i z pieczonymi warzywami lub ryżem oraz surówką. Podczas jedzenia uważaj na patyczki!
Konsultacja: Dr Justyna Bylinowska, dietetyczka, twórczyni portalu dla dietetyków www.dietetycy.org.pl
Weryfikacja: Sylwia Snopek, dietetyczka z Poradni Diabetologicznej Instytutu Matki i Dziecka
  • Barszcz na warzywnym bulionie

    2 średnie marchewki / 2 korzenie pietruszki / 1 mały kawałek selera lub łodyga selera naciowego / ½ małej cebuli / ¼ jabłka / ...
  • Warzywne snacki

    2 duże marchewki / 1 duża pietruszka / 1 mały batat / 1 średnia cukinia / 2 łyżeczki oleju rzepakowego / szczypta mielonej słodkiej ...
  • Wrapy z warzywami

    150 g piersi z kurczaka / 2 łyżeczki oleju / pieprz / 1 łyżeczka słodkiej papryki / 1 czerwona papryka / 1 mały ogórek szklarniowy ...
  • Batoniki owsiane z malinami

    2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych / 2 garści migdałów w płatkach / 1 dojrzały banan / 3 łyżki miękkiego masła / 2 szklanki dojrzałych ...
  • Pankejki z jogurtem naturalnym i owocami

    ½ szklanki mąki pszennej  / ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej  / ½ łyżeczki proszku do pieczenia / 1 banan / 1 łyżka rozpuszczonego masła ...
  • Krem z białych warzyw

    1 główka kalafiora / 2 korzenie pietruszki z natką / 2 ziemniaki / 100 g naturalnego tofu lub twarogu / 1 łyżka oliwy z oliwek / ...