Batoniki owsiane z malinami

Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 7 (248 kcal / porcja)
Sugerowany wiek dziecka:
po 12. miesiącu życia

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 garści migdałów w płatkach
  • 1 dojrzały banan
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 2 szklanki dojrzałych malin
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Za pomocą robota kuchennego lub młynka do kawy zmiel jedną szklankę płatków owsianych na mąkę.
  2. Mąkę, płatki owsiane, migdały, banana i miękkie masło połącz do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Ciasto podziel na 3 części, owiń szczelnie folią spożywczą i umieść w lodówce.
  3. Maliny i miód zagotuj. Smaż, stale mieszając, do uzyskania gęstego syropu. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  4. Dwie części ciasta wyłóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Ugnieć do uzyskania równego blatu i nakłuj go widelcem.
  5. Piecz spód w temperaturze 180°C przez 20 minut. Następnie wyłóż na niego malinowy dżem i pokrusz resztę ciasta. Dopiekaj przez kolejne 15-20 minut. Pozostaw do całkowitego wystudzenia i pokrój.
Konsultacja: Dr Justyna Bylinowska, dietetyczka, twórczyni portalu dla dietetyków www.dietetycy.org.pl
Weryfikacja: Sylwia Snopek, dietetyczka z Poradni Diabetologicznej Instytutu Matki i Dziecka