Pankejki z jogurtem naturalnym i owocami

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 3 (300 kcal / porcja)
Sugerowany wiek dziecka:
po 7. miesiącu życia

Składniki:

  • ½ szklanki mąki pszennej 
  • ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 banan
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 185 g owoców (borówek, truskawek, bananów)

Przygotowanie:

  1. Suche składniki na pankejki połącz w dużej misce. Dodaj banana, masło i 100 g jogurtu. Krótko zblenduj. Dolewaj stopniowo wodę do otrzymania gęstego ciasta.
  2. Pankejki smaż na suchej, rozgrzanej patelni do pojawienia się bąbelków powietrza. Odwróć każdy na drugą stronę i podsmażaj jeszcze przez 1-2 minuty. Kontynuuj do wykorzystania całego ciasta.
  3. Pankejki podawaj na ciepło z sezonowymi owocami i pozostałym jogurtem naturalnym.
Konsultacja: Dr Justyna Bylinowska, dietetyczka, twórczyni portalu dla dietetyków www.dietetycy.org.pl
Weryfikacja: Sylwia Snopek, dietetyczka z Poradni Diabetologicznej Instytutu Matki i Dziecka