Truskawkowa pianka

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 7 (248 kcal / porcja)
Sugerowany wiek dziecka:
po 7. miesiącu życia

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 2 łyżeczki żelatyny lub agaru
  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • 4 łyżki nasion chia lub siemienia lnianego
  • kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki. Około 400 g zblenduj na gładki mus. Pozostałe truskawki pokrój na kawałki.
  2. Połącz ¼ musu truskawkowego z żelatyną lub agarem i podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania. Po przestudzeniu dodaj je do jogurtu i ubij na gęstą piankę. Ułóż pierwszą warstwę deseru.
  3. Nasiona chia lub siemienia lnianego zmiel w młynku do kawy. Zblenduj je z pozostałym musem truskawkowym i miętą. Ułóż drugą warstwę deseru. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
  4. Schłodzony deser udekoruj kawałkami truskawek i listkami mięty.
Konsultacja: Dr Justyna Bylinowska, dietetyczka, twórczyni portalu dla dietetyków www.dietetycy.org.pl
Weryfikacja: Sylwia Snopek, dietetyczka z Poradni Diabetologicznej Instytutu Matki i Dziecka