Makaron z pomidorkami i mozzarellą

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2 (405 kcal / porcja)
Sugerowany wiek dziecka:
po 9. miesiącu życia

Składniki:

    • 100 g makaronu świderki
    • 150 g pomidorków koktajlowych
    • 1 mała czerwona cebula
    • garść bazylii
    • 125 g mini mozzarelli lub 1 kulka mozzarelli
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • szczypta pieprzu

    Przygotowanie:

    1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Przepłucz go zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia.
    2. Pomidorki koktajlowe dokładnie umyj i przekrój na połowy. Czerwoną cebulę obierz i posiekaj w piórka. Połącz z wystudzonym makaronem.
    3. Bazylię wymieszaj z mini mozzarellą i oliwą z oliwek. Przypraw szczyptą pieprzu.
    4. Danie przełóż do lunchboxa i podawaj na zimno.
    Konsultacja: Dr Justyna Bylinowska, dietetyczka, twórczyni portalu dla dietetyków www.dietetycy.org.pl
    Weryfikacja: Sylwia Snopek, dietetyczka z Poradni Diabetologicznej Instytutu Matki i Dziecka
    • Barszcz na warzywnym bulionie

      2 średnie marchewki / 2 korzenie pietruszki / 1 mały kawałek selera lub łodyga selera naciowego / ½ małej cebuli / ¼ jabłka / ...
    • Warzywne snacki

      2 duże marchewki / 1 duża pietruszka / 1 mały batat / 1 średnia cukinia / 2 łyżeczki oleju rzepakowego / szczypta mielonej słodkiej ...
    • Wrapy z warzywami

      150 g piersi z kurczaka / 2 łyżeczki oleju / pieprz / 1 łyżeczka słodkiej papryki / 1 czerwona papryka / 1 mały ogórek szklarniowy ...
    • Batoniki owsiane z malinami

      2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych / 2 garści migdałów w płatkach / 1 dojrzały banan / 3 łyżki miękkiego masła / 2 szklanki dojrzałych ...
    • Pankejki z jogurtem naturalnym i owocami

      ½ szklanki mąki pszennej  / ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej  / ½ łyżeczki proszku do pieczenia / 1 banan / 1 łyżka rozpuszczonego masła ...
    • Krem z białych warzyw

      1 główka kalafiora / 2 korzenie pietruszki z natką / 2 ziemniaki / 100 g naturalnego tofu lub twarogu / 1 łyżka oliwy z oliwek / ...