Barszcz na warzywnym bulionie

Czas przygotowania: 120 minut
Liczba porcji: 4 (130 kcal / porcja)
Sugerowany wiek dziecka:
po 7. miesiącu życia

Składniki:

  • 2 średnie marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 mały kawałek selera lub łodyga selera naciowego
  • ½ małej cebuli
  • ¼ jabłka
  • 1-2 łodygi naci pietruszki
  • do dekoracji 2 średnie buraczki
  • 500 ml wody
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • kawałek laski cynamonu
  • 1-2 goździki
  • szczypta majeranku
  • 80 g twarogu półtłustego

Przygotowanie:

  1. Warzywa i jabłko obierz. Buraki pokrój w niewielkie plasterki, jabłko i nać pietruszki możesz zostawić w całości. Resztę przekrój na pół. Warzywa (oprócz buraków) i jabłko wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj, aż będą miękkie.
  2. Warzywa oraz jabłko odcedź i odłóż – wykorzystaj np. jako nadzienie do pierożków.
  3. Do bulionu dodaj przyprawy i buraki. Barszcz gotuj, aż buraczki będą miękkie. Usuń ziele angielskie, cynamon i goździki.
  4. Jeden buraczek i pietruszkę zblenduj z wywarem do uzyskania kremowej konsystencji.
  5. Zupę podawaj z kawałkami buraka, świeżą natką pietruszki i pokruszonym twarogiem.
Konsultacja: Dr Justyna Bylinowska, dietetyczka, twórczyni portalu dla dietetyków www.dietetycy.org.pl
Weryfikacja: Sylwia Snopek, dietetyczka z Poradni Diabetologicznej Instytutu Matki i Dziecka