Czas przygotowania: 120 minut
Liczba porcji: 4 (130 kcal / porcja)
Liczba porcji: 4 (130 kcal / porcja)
Sugerowany wiek dziecka:
po 7. miesiącu życia
po 7. miesiącu życia
Składniki:
- 2 średnie marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 mały kawałek selera lub łodyga selera naciowego
- ½ małej cebuli
- ¼ jabłka
- 1-2 łodygi naci pietruszki
- do dekoracji 2 średnie buraczki
- 500 ml wody
- 1 ziarno ziela angielskiego
- kawałek laski cynamonu
- 1-2 goździki
- szczypta majeranku
- 80 g twarogu półtłustego
Przygotowanie:
- Warzywa i jabłko obierz. Buraki pokrój w niewielkie plasterki, jabłko i nać pietruszki możesz zostawić w całości. Resztę przekrój na pół. Warzywa (oprócz buraków) i jabłko wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj, aż będą miękkie.
- Warzywa oraz jabłko odcedź i odłóż – wykorzystaj np. jako nadzienie do pierożków.
- Do bulionu dodaj przyprawy i buraki. Barszcz gotuj, aż buraczki będą miękkie. Usuń ziele angielskie, cynamon i goździki.
- Jeden buraczek i pietruszkę zblenduj z wywarem do uzyskania kremowej konsystencji.
- Zupę podawaj z kawałkami buraka, świeżą natką pietruszki i pokruszonym twarogiem.
Konsultacja: Dr Justyna Bylinowska, dietetyczka, twórczyni portalu dla dietetyków www.dietetycy.org.pl
Weryfikacja: Sylwia Snopek, dietetyczka z Poradni Diabetologicznej Instytutu Matki i Dziecka
Weryfikacja: Sylwia Snopek, dietetyczka z Poradni Diabetologicznej Instytutu Matki i Dziecka