Warzywne snacki

Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4 (103 kcal / porcja)
Sugerowany wiek dziecka:
po 9. miesiącu życia

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mały batat
  • 1 średnia cukinia
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • szczypta mielonej słodkiej papryki

Przygotowanie:

  1. Warzywa obierz i pokrój na mandolinie lub nożem w bardzo cienkie plastry. Osusz je papierowym ręcznikiem.
  2. Wrzuć pokrojone warzywa do miski, wlej olej, wsyp paprykę i dokładnie wymieszaj.
  3. Porcję warzyw umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się nie stykały. Piecz w temperaturze 160°C przez około 45 minut.
  4. Pozostaw do pełnego wystudzenia (snacki staną się chrupiące). Przechowuj w papierowej torebce.
Konsultacja: Dr Justyna Bylinowska, dietetyczka, twórczyni portalu dla dietetyków www.dietetycy.org.pl
Weryfikacja: Sylwia Snopek, dietetyczka z Poradni Diabetologicznej Instytutu Matki i Dziecka
  • Batoniki owsiane z malinami

    2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych / 2 garści migdałów w płatkach / 1 dojrzały banan / 3 łyżki miękkiego masła / 2 szklanki dojrzałych ...
  • Pankejki z jogurtem naturalnym i owocami

    ½ szklanki mąki pszennej  / ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej  / ½ łyżeczki proszku do pieczenia / 1 banan / 1 łyżka rozpuszczonego masła ...
  • Krem z białych warzyw

    1 główka kalafiora / 2 korzenie pietruszki z natką / 2 ziemniaki / 100 g naturalnego tofu lub twarogu / 1 łyżka oliwy z oliwek / ...
  • Ziołowe szaszłyki z kurczaka

    2 piersi z kurczaka / skórka z ½ cytryny / 200 g jogurtu naturalnego / 2 łyżki oliwy z oliwek / 1 łyżeczka oregano ...
  • Truskawkowa pianka

    500 g truskawek / 2 łyżeczki żelatyny lub agaru / 400 g jogurtu typu greckiego / 4 łyżki nasion chia lub siemienia lnianego / ...
  • Mus z owoców leśnych z muesli

    1 szklanka mrożonych owoców leśnych / 1 banan / ½ awokado / 180 g jogurtu typu greckiego / 8 łyżek muesli z orzechami bez dodatku ...